bezár
 

színház

2009. 07. 06.
Díjakkal, fesztivállal ünnepel a sepsiszentgyörgyi színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy sikeres nemzetközi színházi fesztivál, egy rangos nagydíj, több színész szakmai elismerése - ezekkel büszkélkedhetett az alapításának hatvanadik évfordulója jegyében zajlott évadban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.

Szkéné színház

A nemrégiben véget ért idény kiemelkedő eseménye a Reflex nemzetközi színházi fesztivál volt. A szakmai siker sem maradt el, a társulat A csoda című előadással az idén elnyerte a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának nagydíját, négy szereplője pedig alakítási díjban részesült - vázolta a hatvanadik évad történéseit Czegő Csongor irodalmi titkár az MTI-nek.
    
Mint mondta, az évadban a társulat hat új bemutatót tartott, ebből négy nagyszínpadi előadás és két kamaradarab volt. A Kisvárdán is elismerést kapott A csoda című produkció rendezője a társulat vezetője, Bocsárdi László volt.
    
A színházi idény további bemutatója volt Beaumarchais Figaro házassága avagy bolond 1 őrült nap! című darabja (rendezte Zakariás Zalán), Francis Weber Balfácánt vacsorára című műve Mircea Cornisteanu rendezésében, valamint Shakespeare Szentivánéji álom-ja (rendezte Török Viola). A két kamaraelőadás egyike Sebestyén Melinda székely népballadákból összeállított műsora, a másik Samuel Beckett Pálffy Tibor előadásában bemutatott Az utolsó tekercs című műve volt.
    
A színházi repertoár mellett a színház szervezésében zajlott a Brassói Gh. Dima Filharmónia harmadik sepsiszentgyörgyi, kihelyezett hangverseny-évada. Ennek keretében havi rendszerességgel komolyzenei hangversenyeket tartottak Sepsiszentgyörgyön. Folytatta tevékenységét a színház bábtagozata is, amely a jövő évadtól önálló intézményként szeretne működni. A fiatal bábos társulat 2009 tavaszán Cimborák címmel erdélyi magyar bábos találkozót szervezett.
    
A jubileumi évad legfontosabb eseménye a sepsiszentgyörgyi intézmény fennállásának 60. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi színházi fesztivál volt. A Reflex Színházi Biennále első kiadásának műsorába két közép-európai színházi évad kiemelkedő, szakmai díjakkal kitüntetett előadásait hívták meg: Lengyelországból a Stary Teatr, Magyarországról a Katona József Színház és a József Attila Színház, Csehországból a prágai Divadlo Komedie, Romániából pedig a bukaresti Odeon Színház előadásai kaptak helyet a rendezvényen. A fesztiválon díszvendégként vett részt a berlini Deutsches Theater Aiszkhülosz Oreszteiájának Michael Thalheimer által rendezett előadásával.
    
A társulat több turnén is részt vett, előadásait láthatta a székelyudvarhelyi, a gyergyószentmiklósi, a pécsi és a budapesti közönség is.
    
"Színházunk meghívást kapott a Pécsi Országos Színházi Találkozóra is, Janisch Attila válogató döntése nyomán A csoda című előadásunk a fesztivál versenyprogramjában volt látható" - idézte fel Czegő Csongor.
   
 Az irodalmi titkár jelentős szakmai sikernek értékelte az Yvonne, burgundi hercegnő című előadás jelöléseit a Román Színházi Szövetség (UNITER) 2009-es díjaira, méghozzá öt kategóriában: legjobb előadás, rendezés, díszlet, valamint férfi fő-, és mellékszereplő.
    
Ami a társulat tagjainak jutott szakmai elismeréseket illeti, Pálffy Tibor a színikritikusok díját vehette át (legjobb mellékszereplő díja az Yvonne, burgundi hercegnő című előadásban), Jászai Mari-díjas lett Váta Loránd, a magyar nyelvterület színházaiban szervezett szavazás alapján pedig Nemes Levente nyerte el az idei Kaszás Attila-díjat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés