bezár
 

art&design

2009. 07. 03.
Michelangelo önarcképe a pápai kápolnában?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lehetséges, hogy Michelangelo saját önarcképét is belecsempészte a vatikáni Pál kápolna frissen restaurált freskójába.

prae.hu

Elképzelhető, hogy a Szent Péter vértanúságát megörökítő festményen látható, lóháton ülő férfi maga az alkotó - mondta Maurizio De Luca, vezető vatikáni restaurátor, aki az AP Televíziónak nyilatkozva hozzátette: teljes bizonyossággal sosem fogják megtudni, hogy a géniusz valóban magát festette-e a freskóra.
    
A feltételezett Michelangelo a festmény baloldalán látható, kék turbánban, ő a három római lovas egyike, akik Péter megfeszítését kísérik.
    
A vezető restaurátorral egy véleményen van a Vatikáni Múzeumok igazgatója is. "A restaurálás kiváló eredményt hozott, a többi azonban nézőpont kérdése. Mindazonáltal számomra a turbános lovas Michelangelo fiatal másának tűnik" - idézte Antonio Paolucci szavait a La Repubblica című olasz napilap.
    
Cristina Acidini szakértő szerint a vélt Michelangelo arckép nagyon hasonlít a művészről 1541-ben, Daniela da Volterra által készített portréra.
    
A Szentszék a napokban számolt be a felújítási munkálatok befejezéséről: a restaurálás öt éven át tartott és 3,2 millió eurót emésztett fel. Az 1542 és 1549 között készült freskókat III. Pál pápa rendelte meg Michelangelótól. A remekművek a mester utolsó munkáinak számítanak, a művész hetvenes éveit taposta, amikor a pápai kápolnát díszítette.
    
A Sixtusi kápolnától pár lépésre nyíló Cappella Paolinát a katolikus egyházfő használja, és nem áll nyitva a nagyközönség előtt. Szent Péter vértanúsága mellett Michelangelo Szent Pál megtérését örökítette meg a kápolna falain.
    
XVI. Benedek pápa szombaton imával avatja fel a kápolnát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés