bezár
 

irodalom

2009. 07. 02.
Nem jelenhet meg Amerikában a svéd Zabhegyező-folytatás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem jelentetheti meg Amerikában J. D. Salinger Zabhegyező című műve folytatásaként írt regényét a svéd szerző - így döntött egy manhattani bíróság.

prae.hu

Deborah Batts bírónő azzal indokolta a határozatot, hogy a 60 Years Later: Coming Through the Rye című írásmű szerzője, a svéd Fredrik Colting egyszerűen lenyúlta Slainger jellegzetes stílusát és művének főhősét. Bár a bírónő döntése csak átmeneti érvényű, Batts úgy értékelte, hogy Salinger minden bizonnyal megnyeri majd a pert.
    
A válságba jutott New York-i kamasz, Holden Caufield életébe hatvan évvel később bepillantó írás nyáron a SCB Distributions vállalat kiadásában jelent volna meg az Egyesült Államokban. A cég vezetője, Aaron Silverman a bírósági döntés után kijelentette, hogy fellebbeznek, és remélik, hogy őszre mégis megjelentethetik a kötetet.
    
A kiadás leállítását a 90 esztendős Salinger kérvényezte, de személyesen nem jelent meg a tárgyaláson. Ügyvédje nem volt hajlandó kommentálni a SCB Distributions elszántságát.
    
Colting munkája egyébként Angliában már napvilágot látott, s ez ellen senki sem tett jogi lépéseket, bár a manhattani eljárás idejére a könyvterjesztők egyezményesen elzárkóztak a könyv Amerikába szállításától.
    
Salinger soha nem engedélyezte, hogy regényét bármilyen formában feldolgozzák. Még a filmváltozatra ácsingózó Steven Spielbergnek is nemet mondott és a BBC-től is megtagadta a tévéprodukció elkészítésének jogát.
    
A visszavonultan élő Salingernek nem először kell bíróságon védenie jogait: 1982-ben sikerült letiltania egy fiktív interjút, amiről szerzője azt állította, hogy vele készült. Öt évvel később egy felhatalmazása nélkül összeállított életrajzát támadta meg, mert a szerző, Ian Hamilton nem publikált leveleiből idézett benne. A bíróság Salinger javára döntött, így a kiadásból el kellett távolítani a leveleket.
    
Az 1951-ben megjelent Zabhegyezőt több mint 35 millió példányban adták el világszerte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés