bezár
 

art&design

2009. 07. 01.
Lerakták a varsói zsidó múzeum alapkövét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lerakták kedden Varsóban a lengyelországi zsidók történetének szentelt, régóta tervezett múzeum alapkövét.

prae.hu

A holokauszt előtt Varsó volt a zsidó politikai és kulturális élet egyik központja - emlékeztetett Jerzy Halbersztadt, a múzeum leendő igazgatója az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepségen.
    
A múzeumot a lengyel főváros központjában, a II. világháború alatt kialakított egykori zsidó gettó területén építik fel. Az alapkőletétel téglái a volt varsói gettóban működő zsidó tanács egykori székhelyének épületéből származnak. Halbersztadt hangsúlyozta, hogy ezek a kövek a hagyomány állandóságát jelképezik.  
    
A tervek szerint 2011-ben megnyíló múzeum 12 ezer négyzetméternyi alapterületének egyharmadán állandó kiállítást rendeznek be, a maradék terület pedig különböző kulturális és ismeretterjesztő programoknak ad majd otthont. Az intézmény 102 millió euróból jön létre, amelyet alapvetően a lengyel kormány és Varsó városa biztosít adományozók támogatását igénybe véve.
    
A II. világháború előtt 3,5 millió zsidó élt Lengyelországban, közülük 350 ezer a fővárosban. Akkor a lengyelországi volt a legnépesebb európai zsidó közösség. A mai, 38 milliós lélekszámú Lengyelországban maximum 15 ezerre becsülik a zsidó számát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés