bezár
 

film

2009. 06. 29.
A 31. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál díjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyikolaj Dosztal Petya úton a mennyek birodalmába (Petya po doroge v carsztvije nyebesznoje) című filmje nyerte a 31. Moszkvai nemzetközi Filmfesztivál fődíját, Szent Györgyöt, a Moszkva védőszentjét ábrázoló, 24 karátos aranyból készült szobrot.

prae.hu

A vasárnap délutáni díjkiosztón az elsőfilmesek versenyében az első díjat Bano Burdili grúz rendezőnek nyújtották át Perspektívák (Perszpektyivi) című alkotásáért.
    
A zsűri különdíját Alakszandr Proskin Csoda (Csudo) című filmje nyerte el.
    
A legjobb rendezőnek szánt díjat a zsűri Mariannan Chinnio mexikói rendezőnőnek ítélte Öt nap Nóra nélkül című alkotásáért.
    
A legjobb női alakításért járó díjat a fiatal Lena Kosztyuk érdemelte ki az ukrajnai Kira Muratova Dallam verklire (Melogyija dlja sarmanki) című filmjében nyújtott alakításával, míg a legjobb férfi alakításért Vlagyimir Iljin kapott díjat Karen Sahnazarov A 6-os számú kórterem (Palata No. 6) című filmjében játszott szerepével.
    
A fesztivál életműkülöndíját a filmművészethez való jelentős hozzájárulásért Rezu Csheidze grúz rendezőnek ítélte a zsűri.
    
A záróünnepségen mondott beszédében Alekszandr Avgyejev kulturális miniszter úgy vélte, hogy az idei fesztivál remekül sikerült, mintegy 40 ezer néző látta a filmeket, és hangsúlyozta: a kormány nem tett le arról, hogy külön palotát építsen a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválnak.
    
A magyar filmművészetet a fesztivál versenyében Gárdos Péter idén készült, s a 40. Magyar Filmszemlén a Legjobb rendezés díját elnyerő Tréfa című filmje képviselte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés