bezár
 

zene

2009. 06. 28.
Az új évadra készül a Budafoki Dohnányi Zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 14-én adja az intézmény felújítása miatti utolsó koncertjét a Zeneakadémián a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar (BDZ); az együttes a búcsút az idén 60 éves zeneszerző, Vajda János köszöntésének szenteli.

prae.hu

A BDZ a Zeneakadémia épületének felújítása miatt részben a Művészetek Palotájában, részben az Olasz Kultúrintézetben rendezi bérleti hangversenyeit. Budafokon, a Klauzál Gábor Művelődési Központban főként ifjúsági koncertek lesznek.
    
A zenekar A megérthető zene című sorozata több mint egy évtizedes, ezeket a koncerteket mindig valamilyen vezérfonalra fűzi fel Hollerung Gábor karmester, a BDZ zeneigazgatója. A következő évadban az Olasz Intézetben azoknak a mestereknek ajánlja a műsorokat Hollerung Gábor, akik a pályáját és az életét leginkább meghatározták.
    
Az 1980-ban elhunyt Pernye András utolsó növendékei között lehettem - mondta a karmester az MTI-nek. A szimfonikus zenekar Az élet teljessége címmel Mozart Don Giovannijából szólaltat meg részleteket a következő évadban, így emlékezve a legendás zenetörténészre.
    
A sorozat előadásainak első 50 percében az adott művekről beszél Hollerung és szünet után hangzanak el az alkotások.
    
Mint a zeneigazgató elmondta, Földes Imre rendkívüli tudása és zenei elemzéseinek egyszerűsége, közérthetősége szolgált mintául számára, Simon Albertnek pedig asszisztense volt a Zeneakadémián. "Akik valamit konyítunk a szakmához, mind az ő köpenyéből bújtunk elő, Kocsistól Schiffig" - fűzte hozzá a karmester.
    
Kitért arra, hogy Vásárhelyi Zoltán a kóruskultúrához vitte közel, Somogyi László és Kurt Masur esetében pedig a zenei és emberi kvalitást egyaránt példaértékűnek tartja a karmesterségben.
    
A megérthető zene sorozatban Mendelssohn, Dvorák, Kodály, Bartók, Brahms művei lesznek hallhatók.
    
A Vox Fortissima bérletben novemberben tartják Gyöngyösi Levente I. szimfóniájának ősbemutatóját. A fiatal komponista a BDZ-nek írja művét, a téma a szerelem. A negyedik tételben versekre írt szöveges énekszólamok lesznek, ahogy az esten szintén elhangzó Beethoven szimfóniában, a IX.-ben. Gyöngyösi 1956 emlékének ajánlott Istenkép című oratóriumát és operája, A gólyakalifa koncertszerű verzióját is játszotta már a BDZ.
    
Arthur Honegger svájci származású francia zeneszerző Johanna a máglyán című művének tavalyi előadása nemcsak Budapesten a Művészetek Palotájában, hanem Zágrábban is komoly sikert aratott a BDZ előadásában. Jövőre a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében ismét egy ritkaságot, Berlioz Faust elkárhozása című darabját mutatják be a Művészetek Palotájában. A zágrábi partnerek mellett belgrádi és ljubljanai koncertszervezők is várják a BDZ vendégjátékát.
    
A szimfonikus zenekar ifjú koncertlátogatóinak szól a Zeneértő leszek című sorozat, amelynek koncertjei Budafokon hallhatók szombatonként. A felnőtteknek szóló Budafoki Hangversenyestékre péntekenként kerül sor, ebben ifjú tehetségek mutatkoznak be hangszeres szólistaként vagy karmesterként.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés