bezár
 

irodalom

2009. 06. 27.
Ionesco lánya apja franciaságáért küzd
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Romániában született, de Franciaországban alkotott Eugene Ionesco XX. századi drámaíró lánya megtiltotta, hogy Romániában megünnepeljék édesapja születésének centenáriumát; az utód nem ért egyet azzal, hogy az írót román szerzőként sajátítják ki, miközben francia nyelven alkotott.

prae.hu

A Franciaországban élő Marie-France Ionesco felháborodást keltett Romániában azzal, hogy a Ionesco-művek szerzői jogdíjának birtokosaként több román színháznak is megtiltotta édesapja alkotásainak külföldi bemutatását.
    
Romániában az idén szeretnék megünnepelni az 1994-ben elhunyt szerző születésének centenáriumát, de Ionesco lánya ezt megtiltotta, mondván, így próbálják ismét román szerzővé nyilvánítani édesapját, holott drámáit francia nyelven írta, és Marie-France szerint édesapja francia szerző akart lenni.
    
Az Evenimentul Zilei című napilap a bukaresti Odeon Színház igazgatóját idézi, aki szerint az abszurd színház megteremtőjeként számon tartott világhírű drámaíró lánya egy telefonbeszélgetés alkalmából kijelentette: elege van abból, hogy apjára folyton rá akarják erőltetni román származását.
    
A Franciaországban élő George Banu színikritikus, aki a Sorbonne egyetem tanára, úgy véli, a román értelmiségieknek fel kellene lázadniuk "az abszurd helyzet előtt", hiszen Ionesco egyforma mértékben volt francia és román állampolgár.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés