bezár
 

irodalom

2009. 06. 26.
Iskolát neveznek el Szekszárdon Baka Istvánról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Baka István nevét veszi fel a tolnai megyeszékhely egyik általános iskolája, amelyet Magyarországon elsőként neveznek el a szekszárdi születésű költőről.

prae.hu

A város közgyűlésének csütörtöki döntése szerint Baka István nevét Gacsályi József szekszárdi költő kezdeményezésére a szekszárdi V. számú Általános Iskola viseli majd.
    
Korábban több szekszárdi születésű híresség is felvetődött, mint lehetséges névadó. Az iskola tanárai, a diákönkormányzat, a szülői munkaközösség előtt Mészöly Miklós író és Hollós László természettudós neve is szerepelt jelöltként, végül az életében kevéssé elismert költő, műfordító mellett döntöttek a legtöbben.
    
Baka István (1948-1995) Szekszárdon született, itt végezte általános és középiskolai tanulmányait, majd szegedi egyetemi évei után 1972-től 1974-ig Szekszárdon tanított.
    
1975-től több verseskötete jelent meg, köztük a Magdolna-zápor (1975), a Tűzbe vetett evangélium (1981) és a Döbling (1985). Próza- és drámakötetei közé tartozik a Szekszárdi mise (1984), A kisfiú és a vámpírok (1988) és a Beavatások (1991). 1985-tól több regény és verseskötet műfordítója volt.
    
Életművét 47 évesen bekövetkezett, korai halála törte ketté. Szekszárdon nyugszik, szülőházát 2001-ben irodalmi emlékhellyé avatták.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés