bezár
 

film

2009. 06. 25.
Megszűnhet a Bem mozi?
Aláírásgyűjtés a budai art moziért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
1908-ban, Helios mozgó néven nyílt, 1934-ben már Admirál,1939-től Adria filmszínház, államosítás után Bem lett a neve, tulajdonosa a Budapest Film (s rajta keresztül a Fővárosi Önkormányzat).

1999-től a Kántor László vezette Budapest Filmstúdió, majd, szintén a Kántor László nevéhez fűződő Új Budapest Filmstúdió Kft. üzemeltette, az art mozi hálózat tagjaként igazi art mozivá varázsolta - art kocsmával kiegészítve, és az Europa Cinemas hálózatba léptette. Idén 10 éve.

Amint a mozi látogatottsága relevánsan bizonyította a plázák világában van még igény ilyen jellegű kult helyekre.

A 10 év alatt több, mint 200 000 néző járt a Bem moziban ahol a rendszeres art filmvetítés mellett filmklubok, fesztiválok színesítették a programot.

Néhány példa: ausztrál filmhét, svéd gyerekfilm nap, indiai filmhét, magyar filmek angol felirattal, visegrádi országokban készült filmek, Erdélyben készült magyar filmek, és legutoljára bosnyák díjnyertes filmek. Fesztiválok, a teljesség igénye nélkül: Borzongás éjszakája, Európai Rövidfilmek éjszakája, Független filmek fesztiválja, de helyt kapott a Bemben a Filmszemle programja és Táncfilm fesztivál is.

És persze a filmklubok, ahol gyakran a csilláron is lógtak, mint a Bem fél10, Political Capital, Tűsarok.

A mozi kávézójában számos zenekar koncertezett. Zagar-tól a Csókolomig hosszú a lista. A kávéházban havi rendszerességgel könyv- illetve folyóirat bemutatók zajlottak. Itt működött, többek között a Korunk Budai Porta. Rendezvényeik vendégei voltak például Fejtő Ferenc, Poszler György, Romsics Ignác, és még sorolhatnánk.

És mindezt megkoronázza a kávézó előterében tartott neves művészek műveiből tartott kiállítás: Tettamanti Béla, Bencsik Sándor, Paulovics László, Konkoly-Thege György.

A Bem mozi olyan hely lett, ahol mindenki talált magának kulturált szórakozást, az egyetemistáktól a biciklis futárokon át a banki alkalmazottakig, a nyugdíjasoktól a mentő tisztekig. Az ide látogatók a szomszéd asztalnál láthatták ülni Sándor Pált, vagy Sára Sándort, Török Ferencet vagy Pálfi Györgyöt, Garas Dezsőt vagy Nagy Ervint.

Az utolsó hét programját is ennek szellemében állították össze. Nagyrészt a Budapest Filmstúdió filmjeiből (pl.: Szegénylegények, Megáll az idő) de lesznek az Új Budapest Filmstúdió filmjei (Dallas Pashamende) is és olyan rendezőktől is vetítenek, akiknek filmjei nem ez előbbi két stúdióban készült, de támogatják a Bem mozi ügyét.

Kérünk mindenkit, akinek emlékei fűződnek ehhez a helyhez, és fontosnak tartja, hogy fennmaradjon, támogassa aláírásával ezen szándékát!

Kántor László
Ügyvezető igazgató
Új Budapest Filmstúdió Kft.
Aláírásgyűjtés: 
http://www.PetitionOnline.com/Bemmozi/petition.html

prae.hu


nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés