bezár
 

zene

2021. 02. 14.
Megjelent Nagy Ákos lemeze: Lineaments Volume I.
Hunnia Records, 2021.
Tartalom értékelése (5 vélemény alapján):
Megjelent Nagy Ákos lemeze: Lineaments Volume I. Lineaments Volume 1. címmel megjelent Nagy Ákos zeneszerző lemeze a Hunnia Recordsnál. Előadók: Aba Nagy Zsuzsanna, Szentpáli Roland, Szabó Zsolt, Mandel Róbert, Rimóczi István és maga a  zeneszerző. A zenében akusztikus hangszerek és elektronika együtt szólal meg. A tracklistben is megemlít ihlető forrásokat Nagy: a festő Mark Rothko és a költő Henri Michaux szerepel a címekben.

Bali János Liszt Ferenc-díjas furulya- és fuvolaművész, karmester, zeneszerző, pedagógus, matematikus írt előszót a muzsikákhoz, melyből idézünk: „Ködös zaj, zajos csend, csendes köd. És a ködből állandóan új és új formák bomlanak ki: fogalmam sincs, hogy létezők-e, vagy csak látomások. A lemez olyan, mintha egyetlen egy darab lenne – vannak tényleg trackek? Rothko és Michaux figurája talán felismerhető(...) Tekerőlant, viola da gamba, szerpent – valóban vannak, vagy csak képzeljük? Voltak egyáltalán valaha ilyen hangszerek? Fuvola? Van olyan?

prae.hu

(...) Hol vannak a határok? Vannak? Vagy csak képzeljük? Hatalmasra nagyított granulár-szintézis: minden valahonnan fade in, és valahogy fade out. Mint a szentek a prágai középkori órán, elő az árnyékból és vissza az árnyékba: de mit művelhetnek ott hátul, ahonnan elővonulnak homályosan? És tényleg óránként jönnek? Lehet, hogy már nem is jönnek.

A köd mögött talán város van, ha van: épületek sejlenek fel, sok emelet. Állandóan lefelé gravitáló kvintek – nem látni a mélyét: van esetleg metró? Talán esti köd, talán reggeli. Talán egy városszéli réten, talán egy forgalom nélküli autópályán, talán a Duna vize felett. A város talán romos, talán új. Talán lakják még, talán már elköltöztek onnan.”

Itt bele lehet hallgatni, illetve megvásárolható.

Nagy Ákos: Lineaments Volume I.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés