bezár
 

zene

2021. 01. 30.
Műfajok találkozása a Cziffra100 programjaiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Műfajok találkozása a Cziffra100 programjaiban A következő időszakban aatoth franyo képzőművész, Pagels-Tóth Anna festőművész, Sebestyén Sára fotóművész kiállításai lesznek láthatók a Hegyvidék Galériában és a MOMKult Reich Károly Galériájában. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ pedig Cziffra Györgyöt bemutató tablókiállítással emlékezik meg a száz évvel ezelőtt született zongoraművészről.

A Balázs János hívta életre a Cziffra Fesztivált, amelynek keretében megvalósuló tárlatok kiválóan illeszkednek abba a szellemiségbe, amit a világhírű zongoraművész a zenében, a kiállító művészek a képzőművészetben képviselnek.

prae.hu

Cziffra György zongoraművész pályája csúcsán sikeres és elismert művészként sem feledkezett el arról, milyen nehézségekkel kell szembeszállni a fiatal pályakezdő művészeknek. Senlis-ban megvásárolta a Saint Frambourg kápolnát, felújította és valóságos művészeti paradicsommá varázsolta. Nemcsak fiatal zenészeket, hanem képzőművészeket is hívott, támogatta őket szakmai fejlődésükben, kiállításokat szervezett számukra.

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével. A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét februártól: az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosulnak, a személyes koncertlátogatást a későbbi – rendezvényeket érintő – bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt. A programokról és a pandémia miatt esetlegesen módosított dátumokról a szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget az alábbi weboldalon.

Fotó: cziffra100.com

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés