bezár
 

zene

2009. 06. 23.
Kaláka fesztivál harmincadszor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kettős jubileumot ünnepelnek idén a Kaláka fesztiválon: a rendezvény 30. és a házigazda Kaláka együttes 40. születésnapjáról is megemlékeznek Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválján július 10. és 12. között Miskolcon és a Diósgyőri várban.

prae.hu

A rendezvényen a tradicionális népzene mellett természetesen jelen van az énekelt vers, a dzsessz, a folk-rock, a blues, a világzene, és valamennyi olyan zenei irányzat, amelynek alapja a népzene. A fesztiválon eddig több mint háromezer előadó lépett fel a világ minden tájáról - hangsúlyozta Rosta Katalin programigazgató.
    
Mint mondta, a rendezvény fő helyszíne a Diósgyőri vár, de sok esemény lesz Miskolc belvárosának intézményeiben, így a Városháza díszudvarán, az Európa Házban, a Csodamalom Bábszínházban, a Belvárosi Evangélikus Templomban, a Zsinagógában és Avasi Református Műemlék Templomban is.
    
Arról is beszámolt, hogy az idei, jubileumi fesztivál előadói igazi műsor-kavalkádot garantálnak. Fellép például Bognár Szilvia és zenekara, Borbély Mihály és a Balkán Jazz Project, a Budapest Klezmer Band, a Csík zenekar, az Esztenás együttes, az EtnoRom együttes, Gryllus Vilmos, illetve a Méta együttes. Emellett itt lesz a Kisharang együttes, a Napra zenekar, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Sebestyén Márta, a Sebő-, a Sirtos együttes, Szalonna és bandája, a Számadó zenekar, Szalóki Ági, a Szélkiáltók, a Téka együttes, a Vujicsics együttes és természetesen a Kaláka.
    
Idén kizárólag magyarországi előadók szerepelnek a programban. A fellépők gyakori vendégei hazai és külföldi koncerttermeknek, "de így együtt talán még soha nem láthatta őket a közönség" - mutatott rá Rosta Katalin.
    
Kitért arra is, hogy a fesztivál kettős jubileumot ünnepel: a rendezvény harmincadik és a Kaláka együttes fennállásának negyvenedik évfordulóját. Emlékeztetett arra, hogy a zenekar tagjai művészeti és közművelődési tevékenységükért megkapták a Kossuth-díjat, a Prima Primissima Díjat, Miskolc megyei Jogú Város Pro Urbe-díját, valamint a Liszt Ferenc-díjat, és még számos elismerésben részesültek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés