bezár
 

irodalom

2009. 06. 23.
Megalakult az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megalakult Kolozsváron az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság (EMFT) - írja hétfői számában a Krónika című kolozsvári napilap. A tudományos társaság célja, hogy a filozófia népszerűsítése, a szakirányú kutatások és a filozófia középiskolai oktatásának támogatása.

prae.hu

Erdélyben jelenleg Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, valamint Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) folyik filozófiai szakképzés. Ezen kívül a magyar tannyelvű középiskolákban vagy magyar osztályokban több tucat tanár oktat filozófiát és más társadalomtudományokat.
    
A pénteken, Kolozsváron megalakult EMFT amellett, hogy az egyetemi oktatók és középiskolai tanárok szakmai érdekeit kívánja képviselni, keretet kíván biztosítani az egyetemi és középiskolai szakoktatás, illetve oktatók közötti kapcsolatnak is.
    
Az EMFT meg akarja szólítani az egyetemi hallgatókat, a középiskolás diákokat, a korábbi végzősöket, illetve a filozófia iránt érdeklődőket is. Ennek érdekében a társaság szakmai fórumokat, konferenciákat, továbbképző tanfolyamokat szervez, könyveket, folyóiratokat ad ki, és támogat minden olyan egyéni vagy csoportos tevékenységet, amelynek célja a filozófia művelése vagy népszerűsítése.
    
Az alakuló ülésen az is elhangzott, hogy az EMFT növelni kívánja a filozófus szakma presztízsét, segítséget kíván nyújtani a filozófusok társadalmi szerepvállalásához. Ezt megcélozva a társaság tervei között szerepel az egyesület kulturális programcsomagjának kidolgozása, a filozófia "piacosítása", a szakma modernizációja is.
    
Az EMFT keretében munkacsoportok jönnek létre, amelyek tevékenységében bárki részt vehet, aki érdeklődik a csoportok szakterülete iránt. A munkacsoportok szakirányultságai között a „hagyományos” filozófiai diszciplínák – fenomenológia, hermeneutika, politikafilozófia, művészetfilozófia, stb. – mellett olyan területek is szerepelnek, mint az alkalmazott filozófia (például a terrorizmus vagy az eutanázia kutatása), a gyermekfilozófia, vagy a perszonálfilozófia és mentálhigiénia.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés