bezár
 

film

2009. 06. 23.
Skandináv siker a Sanghaji Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy dán-svéd koprodukcióban készült mozi nyerte meg a 12. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivált; az Oscar-díjas Danny Boyle elnökölte zsűri a mentális betegségekről szóló komédiát, az Originalt találta a legjobb filmnek.

prae.hu

A Trainspotting és a Gettómilliomos rendezője vezette zsűri - amelynek Andy MacDowell színésznő és Andrew Lau, hongkongi rendező is a tagja volt - "a mentális zavarról szóló könnyed, megindító és felkavaró tanulmánynak" nevezte a független filmet, ami részvéttel, de egy cseppet sem szentimentálisan nyúl témájához - adták hírül a szervezők.
    
A Csin Csüe (Jin Jue/Arany Kehely) névre keresztelt fődíj mellett az Original a legjobb színésznek járó díjat is bezsebelte a vasárnap esti díjkiosztón, amelyet a keserédes vígjáték főszereplője, Sverrir Gudnason kapott.
    
A legjobb színésznőnek Simone Tangot találták, aki a vad gimnazista-szerelemet feltáró dán moziban, az Aching Hearts-ban nyújtott alakításáért kapott díjat Ázsia egyik legnagyobb filmfesztiválján.
   
 A legjobb rendezőnek járó díjat a cseh Julius Sevcik vihette haza, aki egy sorozatgyilkos mindennapjait bemutató sötét filmjével, a Normallal érkezett a 9 napos mustrára.
    
A zsűri nagydíját a tibeti Pema Tseden The Search (A keresés) című filmje kapta, míg életműdíjjal a legendás amerikai zenészt, Quincy Jonest és a franciák egyik kedvenc színésznőjét, Isabelle Huppert-t jutalmazták.
    
A sanghaji filmfesztiválon versenyzett a jövő évi hivatalos magyar Oscar-nevezés, Goda Krisztina Kaméleon című filmje is, amelynek nemzetközi premierjét az A-kategóriás ázsiai seregszemlén tartották.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés