bezár
 

építészet

2009. 06. 22.
Eladó a Szárnyas fejvadász háza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Árverésre bocsátják a filmesek egyik közkedvelt épületét, a Los Angeles-i Ennis House-t, amelyet a világhírű építész, Frank Lloyd Wright tervezett 1924-ben.

prae.hu

A Los Feliz negyedben, egy dombtetőn álló, 27 000, textilhatású cementtömbből formált épülettel Wright az ősi maja templomok hangulatát idézte fel. A ház, amelyet 2005 márciusában felvettek a legveszélyeztetettebb amerikai műemlékek listájára, számos híres filmben szerepelt díszletként, köztük A sáska napjában (1975), A szárnyas fejvadászban (1982), a Mulholland Drive-ban (2001), de ugyancsak feltűnt több tv-sorozatban (Twin Peaks, South Park), és forgattak benne több videóklipet is.
    
A 2000 négyzetméteres építmény kikiáltási ára 15 millió dollár, az árverést a Christie,s aukciós cég bonyolítja le az épületet restauráló Ennis House Alapítvány kérésére. Az alkotó unokája, Eric Lloyd Wright úgy véli, hogy a háznak lakókra van szüksége, mert nagyapja olyan tereket épített, amelyek önmagukban is kreatív erőt sugároznak.
    
Az 1959-ben elhunyt Frank Lloyd Wright a XX. század egyik legkiválóbb építésze volt, aki maradandót alkotott lakóházakkal, középületekkel és templomokkal. Leghíresebb művei közé tartozik a a New York-i Solomon R. Guggenheim múzeum, a tokiói Imperial Hotel és az Angyali üdvözlet görög-keleti temploma Milwaukee-ban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés