bezár
 

film

2009. 06. 22.
Roland Joffé filmet készít az Opus Dei alapítójáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Opus Dei alapítójáról, a 2002-ben II. János Pál pápa által szentté avatott José Maria Escrivá de Balaguer életéről készít filmet Roland Joffé angol rendező.

prae.hu

Joffét már régóta érdeklik a vallási témák. Ő rendezte 1986-ban A missziót, amelyet Cannes-ban Aranypálmával tüntettek ki. (A film főszereplői XVIII. századi, dél-amerikai indiánokat térítő spanyol jezsuiták.) 1992-ben filmre vitte Nathaniel Hawthorne A skarlát betű című regényét, a bigott vallásosság csődjének kegyetlen tükrét. Most egy önmagát kereső, az apjához fűződő viszonyát tisztázni kívánó fiatal újságíró "oknyomozása" során bontakozik ki Escrivá ellentmondásos figurája.
    
A filmet júliusban kezdik forgatni Argentínában, a későbbi spanyolországi színhelyeket most keresik.
    
Az El País című spanyol napilap úgy tudja, hogy a főszerepet Charlie Cox alakítja majd. Bennfentesek szerint a legnagyobb nehézséget éppen az Opus Dei alapítója megszemélyesítőjének kiválasztása jelentette. Korábban felmerült Colin Farrell és Diego Luna neve is.
    
A produkciós iroda egyelőre csak annyit árult el, hogy a filmdráma tele lesz szenvedéllyel, árulással, szerelemmel és természetesen vallásossággal. Az 1936-39-es spanyol polgárháború és a Franciaországba való menekülés lesz a háttere, és annak ellenére, hogy gyilkos korszakban játszódik, segíti a jelent azzal, hogy megmutatja a megbocsátás jelentőségét és örök erejét.
    
Luis Gordon, az Opus Dei információs irodájának volt vezetője elárulta, hogy ők is nyújtottak segítséget a film elkészítéséhez, megkönnyítve az archívumukba való betekintést.
    
Az 1975-ben elhunyt Escrivát 2002. október 6-án avatták szentté, az eseményre közel egymillió zarándok érkezett Rómába a világ minden tájáról. Alakja ezután került be ismét a széles köztudatba, majd tovább fokozta az érdeklődést a nagy vitát kiváltott, egy évvel később megjelent Dan Brown-könyv, a Da Vinci-kód és a belőle készült Ron Howard-film is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés