bezár
 

építészet

2009. 06. 20.
Kortárs építészeti fórum Bécsben magyar résztvevőkkel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tapasztalatcserét tartottak Bécsben egy fiatal építészeti fórumokat összefogó fórum, a Wonderland tagjai. Az együttműködéshez idén magyar csapat is csatlakozott.

prae.hu

Az osztrák tervezőirodák kezdeményezésére, a tapasztalatcsere és a közös gondolkodás céljával létrehozott Wonderlandhez idén hivatalosan is csatlakozott tíz magyar iroda, valamint a külföldi építészet magyarországi és a magyar építészek külföldi megismertetését is célul kitűző Kortárs Építészeti Központ (KÉK).
    
A Wonderland Deadline today! (Ma határidő!) címmel megrendezett csütörtöki szimpóziumán az építészeti tervpályázatokon való részvétel volt a téma.
    
Európában az építészirodák nagyjából ugyanazokkal a kihívásokkal, problémákkal néznek szembe - mondta el Finta Sándor, a KÉK kuratóriumának elnöke, hozzátéve: vannak azért különbségek is. Spanyolországban például könnyebben tudnak pályázatokon részt venni fiatal építészek, nem szükséges kész munkákat prezentálniuk, egyes skandináv országokban pedig építész diploma sem feltétel a pályázatokon való induláshoz.
    
Nyugat-Európában hosszabb ideje működik a pályáztatási rendszer, és egyszerűbbnek, olajozottabbnak tűnik, mint Magyarországon - tette hozzá.
    
Gunther Zsolt, a 3h építésziroda egyik vezetője, a pódiumbeszélgetések magyar résztvevője szerint a magyar tervpályázati rendszer nyitottságát tekintve még gyerekcipőben jár. A külföldi pályázóknak sokat segítene például, ha a pályázati nyomtatványok angol nyelven is elérhetők lennének - mondta.
    
Gunther szakmai szempontból kudarcnak tartja a Budapest Szíve - Városháza Fórum tervpályázatot és bürokratikusnak a magyar pályáztatási rendszert. A szimpóziumon elhangzott előadásában többek között elmondta: aránytalannak tartja, hogy a budapesti pályázaton hat résztvevőt - köztük a 3h-t is - az anonimitás megsértése miatt zártak ki a második körben.
    
A nyugat-európai gyakorlatot a magyarországival összehasonlítva úgy vélte: az előbbi előnye többek között, hogy sokkal jobban körülírtak a pályázati kiírások. A magyar rendszer javára írható viszont, hogy a pályázati díjak nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket - mondta.
    
A tapasztalatcserét szolgálja a sikereket és kudarcokat egyaránt bemutató, 99+ Geschichten, vagyis 99+ történet című makettkiállítás is, amelyhez egy Magyarországon, a KÉK kezdeményezésére, tavaly év végén megrendezett hasonló tárlat adta az ötletet. A Wonderland kiállítása július 20-ig látható a Bécsi Építészeti Központban (AzW), és összesen 116 történetet mutat be, megvalósult és megvalósulatlan terveket egyaránt. A kiállításon öt magyar építészeti iroda - a 3h, a Mérték Stúdió, a PALATIUM M4, a Sporaarchitects és a TEAM0708 - egy-egy tervének története is látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés