bezár
 

film

2020. 12. 09.
Szász Attila Örök tél című filmjét mutatják be az európai parlamenti filmszemlén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szász Attila Örök tél című filmjét mutatják be az európai parlamenti filmszemlén Szász Attila Örök tél című filmjét is bemutatjak az Európa emlékezete elnevezésű háromnapos, kedd este kezdődött filmszemlén, amelyet egy népszerű lengyelországi filmfesztivál társrendezvényeként szerveznek az Európai Parlamentben.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakciója kezdeményezésére rendezett szemlének több magyar mozzanata is van.

prae.hu

Az Örök tél szerda esti vetítésé Zdzislaw Krasnodebksi, lengyel szociológus, európai parlamenti képviselő előadása vezeti be. Szász Attila alkotásán kívül, a szemlén csütörtökön bemutatják a lengyel-magyar barátság patrónusának tartott Waclaw Felczak történészprofesszorról, lengyel második világháborús futárról szóló dokumentumfilmet is Beata Netz, lengyel alkotó rendezésében.

A koronavírus-járvány miatt online rendezett, az NNW honlapján a Europe's Memory Film Festival -Festival NNW címen angol fordításban is végigkövethető az európai parlamenti filmszemle.

Aznap pódiumbeszélgetést is tartanak, a közép-európai nemzetek 20. századi tapasztalatainak hatásáról, Európa jövőjére, ezen mások mellett Rosonszky-Kovács Mihály, a magyar történész, elemző, valamint Wojciech Roszkowszki, neves lengyel történészprofesszor szólal fel.

Arkadiusz Golebiewski az igazgatója a filmfesztiválnak, melyet több éve az észak-lengyelországi Gdynában tartanak és az utóbbi években több magyar alkotót is vendégül láttak; az európai parlamenti szemle a gdynai filmfesztivál társrendezvénye.

Szász Attila alkotása idén szeptemberben a gdynai filmfesztivál fődíját nyerte el.

„Az Európa Emlékezete filmfesztválon azokat a filmeket mutatjuk be, amelyek eddig a legnagyobb sikert aratták Gdynában." -mondta el Golebiewski az európai parlamenti szemle kedd esti megnyitóján. Azáltal, hogy a két 20. századi, totalitarizmus ellen fellépő emberek sorsát nemcsak a lengyel alkotásokban, hanem a hasonló történelmi tapasztalattal rendelkező nemzetek művei révén is bemutatják a fesztiválon, a résztvevők „nemcsak a múltat, hanem Európa jövőjét is szemügyre vehetik." jelentette ki a lengyel filmrendező.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés