bezár
 

film

2020. 12. 08.
Online elérhető ingyenes roma filmfesztivál indul csütörtökön
Az emberi jogok világnapja alkalmából tartott eseményt beszélgetések is kísérik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Online elérhető ingyenes roma filmfesztivál indul csütörtökön A Romédia alapítvány által szervezett kétnapos filmfesztivál célja megismertetni a közönséggel a roma alkotók műveit, valamint, hogy segítséget nyújtsanak a varushelyzetben a roma művészeknek. A fesztivűl műsorában idén megjelent friss alkotások mellett három magyar filmpremier is szerepel. 

A fesztivál Roz Mortimer rendező The Deathless Women, A halhatatlan nő c. dokumentumfilmje vetítésével kezdődik, csütörtök este 7 órakor. A hibrid, dokumentarista és játékfilmes eszközökből is építkező mű 77 évet ölel fel, a náci rémtettektől a szélsőjobboldali ideológiák újraéledéséig, bemutatva Európa majd száz évét a roma közösség aspektusából.

prae.hu

Csütörtökön este fél 9-től lesz látható az Emlékek az Appleby lóvásárról című britt dokumentumfilm, majd Galya Stoyanova Lapok életem könyvéből kisfilmjét, azután pedig Sami Mustafa 2015-ös Törvények csapdájában című dokumentumfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Péntek délután fél 6-tól a gyerekeknek szóló szekció lesz elérhető online. A szekció célja, hogy a legkisebbeket is megszólítsa olyan művekkel, amelyek a roma kultúrát népszerűsítik és a kulturális különbségek békés áthidalásának fontosságát hirdetik.

A műsorban szerepel a Kecskemétfilm Cigánymesék sorozatának két része, a Hogyan lett az ember és a Nap és Hold története című rajzfilmek. Először lesz látható a magyar közönség számára a Bango Vassil című animációs film, amely az együttműködés fontosságát hangsúlyozza a balkáni országokban népszerű Bango Vassil védőszent legendájának modern feldolgozásával. 

Ugyancsak magyar premier lesz a romániai roma rabszolgaságot hűen ábrázoló, Felszabadító levél című rövidfilm. A film a tizenkilencedik századi nemesi házban szolgáló anya és fia történetét mutatja be. Alina Serban elsőfilmes rendező, színész igaz történeten alapuló alkotásából a jövőben egész estés film is készül. A rövidfilm magyar felirattal lesz megtekinthető pénteken este 8 órától.

Egyes roma alkotók munkája nem roma témát dolgoz fel: Pablo Vega és a csapata a tanzániai wagogo nép zenéjétmutatja be, különleges művészi vízióval az Afrika: az ütemben című filmben (pénteken 7-től). Hamze Byzyci egy lengyel zsidó holokauszt-túlélő nő igaz történetét dolgozta fel, a Hiszek a szeretetben című alkotásában, míg Bársony Katalinnak, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatójának Irvin Mujcic című egyedi portréfilmje a strebnicai mészárlást mutatja be egy túlélő történetén keresztül. 

Az alkotók és a panelbeszélgetések résztvevő közül többen is Nemzetközi Roma Filmbizottság tagjai, többek között Bársony Katalin, Galya Stoyanova, Pablo Vega, Hamze Bytyci, Sami Mustafa és Arthur Conka. A panelbeszélgetés résztvevői között van még Daróczi Ágnes újságíró-szerkesztő és Margareta Matache, a Harvard Egyetem professzora is. 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés