bezár
 

art&design

2009. 06. 19.
Múzeumok éjszakája - programok 81 fővárosi helyszínen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyolcvanegy budapesti helyszínen várják az érdeklődőket gazdag múzeumi programok szombat este hat órától hajnali kettőig a VIII. Múzeumok éjszakáján.

prae.hu

Finnstant est - oldódj velünk! címmel a finn kultúra jegyében rendezi meg programjait a Néprajzi Múzeum: a látogatók megtekinthetik a csak jövő héten nyíló, finneket bemutató tárlatot, de lesz múminjátszóház, szauna, asztalihoki és madárhang-felismerés is, valamint koncertekkel és finn ételekkel is várják a közönséget.
    
A Magyar Nemzeti Galéria programjait csomagolóanyagokból készített ruhák bemutatója, koncertek a Savoyai-teraszon és a kiállítótermekben, éjszakai vezetés a Habsburg nádori kriptában és színpadi produkciók is színesítik.
    
A Budapesti Történeti Múzeum programjai elsősorban a Görög Örökség - Görög ortodox Diaszpóra Magyarországon a XVII-XIX. században és az Ilyen tavasz csak egy volt életemben - A dicsőséges tavaszi hadjárat, 1849 című tárlatokra épülnek.
    
A Nemzeti Táncszínház épülete előtt a Hestia tűz- és fényzsonglőrei világítják meg a budavári égboltot, a galériában Mozdulat a pillanatban címmel Birta Endre fotóművész táncfotó kiállítása és diavetítése látható.
    
Az Országos Széchényi Könyvtár elől a Magyar Kerékpáros Klub és a Critical Mass szervezésében éjszakai biciklis túra indul, míg a könyvtárban többek között kerékpáros rövidfilmekkel és a kerékpáros életmódot népszerűsítő civil szervezetek standjaival várják a látogatókat.
    
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban csónakos vártörténeti séta, tárlatvezetések, koncertek, kovácsműhely bemutató, tűzzsonglőrök és tűzugrás várja az érdeklődőket.
    
Rendhagyó programot kínál a Műcsarnok: a Re-akció során kortárs képzőművészek hoznak létre kritikusan reflektáló akciókat, eseményeket a Pillanatgépek című kiállításon látható művekre.
    
Szépművészeti Múzeumban rengeteg tárlatvezetés, sörtúra, kreatív foglalkozások, divatbemutató, valamint a Makám és a Jacked együttesek koncertjei várják a közönséget.
    
A Magyar Nemzeti Múzeum számos foglalkozással várja a gyermekeket, míg a felnőttek tárlatvezetéseken vehetnek részt, Szalóki Ági koncertjét hallgathatják, vagy fáklyás sétán barangolhatnak a kertben.
    
Az Iparművészeti Múzeum organikus építészeti kiállításához kapcsolódva a természetközeli felfogás fontosságára hívja fel a figyelmet: a közönséget környezettudatos divatkreációkat felvonultató összművészeti performanszokkal, organikus hajkreációkkal, gerillakertészeti kezdeményezéssel, bio-büfével és öko-piaccal várják.
    
A Ludwig Múzeumban már délelőtt megkezdődnek a gyermekprogramok, este könyvajándékozási akció és az Anton Corbijn-kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetések, filmvetítések következnek, majd az éjszakát zenés party zárja a teraszon.
    
Régi filmhíradókkal, toleranciaszint-méréssel és többek között a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band koncertjével készül a Múzeumok ékszakájára a Holokauszt Emlékközpont.
    
Egy szelet Sacher című tárlatához kapcsolódóan gasztronómiai és zenei finomságokkal várja vendégeit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.
    
A Petőfi Irodalmi Múzeumban kortárs írók mérik össze tudásukat egy irodalmi paródiaesten, Esterházy Péter olvas fel műveiből, majd az érdeklődők a menüett és a francia négyes alaplépéseit sajátíthatják el.
    
A VAM Design Center az Íme az Ember - Egy pápa arcai című tárlatához kapcsolódó ingyenes tárlatvezetéssel csábítja a látogatókat, de két komolyzenei koncert is lesz este 9 és 11 óra között.
    
A csillagos eget is megfigyelhetik az érdeklődők távcsövön keresztül az ELTE Egyetemi Könyvtárban, de a programok között az épületet bebarangoló túra, hangverseny, kiállítások és ismeretterjesztő előadások is helyet kaptak.
    
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum programjai az Expo Motor Italia című kiállítás köré épülnek, de este a múzeum repülőgép-modelljei is felszállnak.
    
A Kiscelli Múzeum Énekek Éjjele című programjával csatlakozik a Múzeumok éjszakájához: a Zeneakadémia fiatal énekesei előadják Puccini Gianni Schicchi című operáját, de több más tanszék ifjú zenészei is bemutatkoznak az épületben.
    
A Magyar Természettudományi Múzeum programjain ízelítőt nyújt az élővilág furcsaságainak gyűjteményéből, a látogatók evolúciós társasjátékon vehetnek részt, vagy felkutathatják az épületben a "hiányzó láncszemet".
    
A Bajor Gizi Színészmúzeumban fellép a Vodku zenekar és a HOPPart Társulat, míg a kertben Kis (szentiván)Éji Zene hangzik el.
    
A Rendőrség-történeti Múzeum kerékpáros ügyességi és traffipaxos futóversennyel, kommandós és robbanószer kereső kutyás bemutatóval készül a Múzeumok éjszakáján, de a látogatók az elektromos alkoholszondába is belefújhatnak egy-egy konyakos meggy vagy Dianás cukorka elfogyasztása után.
    
A Magyar Képzőművészeti Egyetem először szervez programokat a Múzeumok éjszakájára: főépületében többek között koncertekkel és kiállításokkal, epreskerti sétával, a Bajza utca és a Vörösmarty utca földalatti megállóiban performanszokkal és a tervezőgrafika szakos hallgatók kiállításával várja a közönséget.
    
Hetérákról, kurtizánokról és éjszakai pillangókról esik szó a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban szombaton; az érdeklődők ókori és középkori szerelmi történeteket hallhatnak, és megismerhetik a pesti örömlányok életét a XIX-XX. század fordulóján.
    
A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban kalligráfia-bemutató, indonéz bábszínház és koncert várja a közönséget, a Ráth György Múzeumban Ázsia 100 lelke - avagy a csodálatos életelixír nyomában címmel játékra, valamint kungfu-bemutatóra, dél-indiai táncestre és teaházba invitálják a látogatókat.
    
Aquincumban - a Csillagászat Nemzetközi Évéhez kapcsolódva -  csillagászati előadásokat és távcsöves bemutatót is tartanak, de lesznek régészeti előadások, költőverseny, gladiátorok és római kocsma is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés