bezár
 

art&design

2009. 06. 19.
Kiállítás a hamis mítoszok eloszlatására
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az iszlám világai Aga Kán gyűjteményében címmel szeptember 6-ig nyitva tartó kiállítás látható a madridi Caixa Forumban.

prae.hu

Geopolitikai szakértők szerint a Nyugat és a Kelet közötti összeütközések talán azért is vannak, mert nem kevés hamis mítosz kering az iszlámról a keresztény világban - mondta a spanyol királyi pár jelenlétében tartott megnyitón Luis Monreal, az Aga Khan Trust For Culture igazgatója. Ezt az emberbaráti alapítványt maga IV. Aga Kán herceg, az izmaeliták imámja hozta létre.
    
A kiállított 190 tárgy a muzulmánok 1400 éves történetét mutatja be, és tanúskodik arról, hogy hamis az a hiedelem, amely szerint az iszlám világ monolitikus. „Etnikai és nyelvi szempontból nagyon is sokféle. A muzulmánok jelentős része számára az arab ugyanolyan ismeretlen nyelv, mint a spanyoloknak a latin” - jegyezte meg Monreal.
    
A kiállítás kéziratai, miniatúrái azt is cáfolják, hogy az iszlám tiltja az ember- és az állatábrázolást. Ez ugyanis csak vallási jellegű épületekre, tárgyakra vonatkozik.
    
Az El País spanyol napilap tudósítása szerint a bemutatott tárgyak közül kiemelkedik egy Toledóban készített asztrolábium, amelyen - a három kultúra együttélését példázva - arab, héber és latin feliratok vannak, egy XII. századi, a Góbi-sivatagban talált tunika és egy teljes Korán, amelyet mikroszkopikus betűkkel írtak vászonra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés