bezár
 

zene

2009. 06. 18.
A zene ünnepe - Thanks Jimi fesztivál a Petőfi Csarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Thanks Jimi fesztivál címmel az egykori legendás amerikai gitárosra, Jimi Hendrix-re emlékező koncerteket rendeznek vasárnap, a zene ünnepén a fővárosi Petőfi Csarnokban; az ingyenes rendezvény része egy nemzetközi fesztiválsorozatnak, amely 2003-ban indult Lengyelországból.

prae.hu

A mára nemzetközivé vált fesztivált először Wroclaw főterén rendezték meg, ahol 588 gitáros játszotta egyszerre Jimi Hendrix Hey Joe című számát. A tett be is került a Guinness-rekordok könyvébe: gyerekek, felnőttek, punkok, hippik, rockerek, rapperek, bluesrajongók együtt tisztelegtek Jimi Hendrix emléke előtt - idézték fel a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
    
A tisztelgés és a rekordkísérlet évről-évre több zenészt vonzott, idén májusban 6346 gitáros csapott a húrok közé Wroclaw-ban. Időközben csatlakozott a kezdeményezéshez és Hendrix-fesztivált rendezett többek között Detroit, Chicago és New York is. Idén május 1-jén Győrött szintén rendeztek Thanks Jimi fesztivált.
    
Az idei rendezvényeknek külön aktualitást ad a woodstock-i fesztivál 40. évfordulója, ahol Jimi Hendrix félmillió ember előtt játszott. A zseniális gitáros egy évvel később halt meg kábítószer-túladagolásban.
    
A most vasárnapi budapesti eseményen részt vesz a fesztivál ötletgazdája, Leszek Cichonski, az egyik legnépszerűbb lengyel bluesgitáros. Az egész napos rendezvényen a Petőfi Csarnokban több ismert magyar zenekar is fellép, köztük a Póka Egon Experience, a Jimi Hendrix Memorial, az Odett és a Go Girlz!, az Üllői Úti Fuck, valamint a Tűzkerék XT.
    
A fesztivál csúcspontja a Thanks Jimi Jam lesz, amikor a jelenlévő gitárosok közösen eljátsszák a Hey Joe-t. Ezen az előadáson bárki részt vehet, aki visz magával egy gitárt és előzőleg regisztrálja magát.
    
A délutáni jam során fellép mások mellett Czutor Zoltán (Belmondo), Kőrös József (ex-HBB), Lukács Peta (KLB Trió, Bikini), Mátyás Attila (F.O. System), Oláh Szabolcs (FreshFabrik), Patai Tamás (Republic), Póka Egon (Póka Egon Experience, Hobo Blues Band, P. Mobil), Sidlovics Sidi Gábor (Zanzibár), Spenót (Csókolom), Szagán György (Jimi Hendrix Memorial), Szántó "Faszi" Gábor (Üllői Úti Fuck, Korai Öröm), Szekeres Tamás (Szekeres Tamás Band) és Tátrai Tibor (Tátrai Band).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés