bezár
 

film

2009. 06. 24.
Kipróbálhatod a moziautomatát, ha akarod
Interaktív filmvetítés a KINOban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kipróbálhatod a moziautomatát, ha akarod Az interaktív mozizás alapjait 1966-67-ben egy csehszlovák kutatócsoport fektette le a Kinoautomat (Moziautomata) elnevezésű szerkezetével, melyet első alkalommal az 1967-es Montreali Világkiállításon mutattak be hatalmas sikerrel. Most ki lehet próbálni az élményt Budapesten.

prae.hu

Az Egy férfi és a háza című filmben a boldogtalan Novák Úr (a karaktert az ismert cseh színész, Miroslav Hornicek alakította) életét követhetjük figyelemmel, aki egy sor morális dilemmával találja szembe magát. A speciálisan kialakított székekben ülve a 127 néző egy piros vagy zöld gomb megnyomásával tudta befolyásolni - bizonyos kulcsfontosságú pillanatokban - a történet alakulását. A többségi vélemény a gépésztermen keresztül „érvényesült“.

A Kinoautomat karrierje azonban hamarosan leáldozott, a hollywoodi filmstúdiók érdeklődését is elnyerő technológia feledésbe merült.

Dr. Chris Hales és
Teijo Pellinen performansza (és egyben A PÁRHUZAMOSOK TALÁLKOZÁSA című esemény harmadik felvonása) az OK-OKOZAT című produkció. Az interaktív mozizás a modern technológia adta lehetőségekkel élve eleveníti meg a Kinoautomat szellemiségét. A Dr. Chris Hales és Teijo Pellinen kutatási munkája nyomán összeállított közel 75 perces program nyolc-kilenc különböző rövidfilmből áll, mindegyik más interakciós mechanizmusra épül.

A produkció nem csupán mozgalmas vetítés, hanem a nézők együttműködésével alakuló, közösségi performansz is.

A PÁRHUZAMOSOK TALÁLKOZÁSA tizenöt, különböző művészeti formátumokban készülő, egyestés esemény láncolatából áll. A sorozat egyes fejezetei az Impex – Kortárs Művészeti Szolgáltató gondozásában ősszel megjelenő könyv felvezetéseként, így a kiadványban feldolgozott témák kötetlen hangvételű, performatív megközelítéseként szolgálnak. A kötet szerkesztői (Kálmán Rita és Katarina Sevic, az Impex tagjai) az elmúlt 20 év során a fővárosban hosszabb-rövidebb ideig működő, alulról szerveződő, művészeti kezdeményezések összegyűjtésére vállalkoztak, hogy ezeket a csoportosulásokat az őket meghatározó "tulajdonságok" bemutatásán keresztül dokumentálják. Ezek: informalitás - párhuzamos struktúrák – alternatív modellek - önszerveződés - centrum/periféria - káosz/rend - közösség - hiánypótlás – túlélési stratégiák ... A párhuzamosok 2009 szeptember végéig különböző alternatív kulturális szerveződésekkel együttműködve, alkalmanként változó helyszíneken találkoznak.

A harmadik találkozás helye és időpontja:
2009. július 2. 20.30
KINO
1137 Budapest
Szent István krt. 16.
www.akino.hu
KINO


Link:
www.kinoautomat.org | www.causeandeffect.tk

További részletek:
Impex – Kortárs Művészeti Szolgáltató: www.impex-info.org

Projektgazda: Impex – Kortárs Művészeti Szolgáltató
Együttműködő partnerek: Kino, Galeria Entropia
Támogatók: Európai Unió Kultúra keretprogramja, NKA
nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés