bezár
 

art&design

2009. 06. 18.
Cultiris fotópályázat - fiatalok és neves művészek a díjazottak között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal írt ki fotópályázatot a Cultiris Kulturális Képügynökség: a díjazottak között számos fiatal fotográfus mellett a korábbi generációk elismert művészei is helyet kaptak - derült ki a pályázat budapesti eredményhirdetésén szerdán Budapesten.

prae.hu

Kocsis András Sándor, a Cultirist létrehozó Kossuth Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója a nyertesek névsorának ismertetése előtt emlékeztetett arra, hogy a fotóügynökséget a "kultúrához közel álló képek" terjesztésére indították tavaly októberben.
    
A Cultiris állományában jelenleg 50 ezer fotó található, de ez a szám havonta 3-5 ezer képpel bővül; 80 fotós és 9 múzeum szerepel a szerződéses partnerek között - tájékoztatott a kiadó vezetője. Mint hangsúlyozta, az ügynökség közvetítő szerepet tölt be a fotográfiák tulajdonosai és a megrendelők között, korszerű webes felületével (www.cultiris.com) megkönnyítve a megrendeléseket.
    
Az első alkalommal kiírt fotópályázatra 518 alkotó nevezett 4998 fotóval. A beküldött műveket öttagú zsűri bírálta el, ennek Keleti Éva és Korniss Péter fotóművész, Szarka Klára szakíró, fotótörténész, Kasza Gábor fotográfus, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának titkára, valamint Kocsis Erik, a Cultiris vezetője volt a tagja.
    
A beérkezett képeket értékelve Keleti Éva kiemelte: rengeteg fiatal vett részt a pályázaton - a legifjabb alkotó 1999-ben született -, műveik azonban nem amatőrképek, ellenkezőleg: újszerű látásmódról tanúskodnak. A zsűri annak is örült, hogy az idősebb, "nagy" generációk képviselői is értelmét látták az indulásnak - tette hozzá.
    
Mint elhangzott, a pályázat során kiemelt figyelmet fordítottak a modern látásmódra, ezért a kiírásban több újszerű kategória is szerepelt.
    
A Cultiris fődíját Németh Dániel nyerte. A Humor kategóriában az MTI munkatársai végeztek az első két helyen: a győztes Czimbal Gyula, a második Honéczy Barnabás lett; a harmadik helyen Eöri Szabó Zsolt végzett.
    
A Mesterségek, mesteremberek a nagyvilágban kategória legjobbjának Kapolka Gábor bizonyult, a második és a harmadik helyet Sehr Miklós, illetve Kozári Ákos érdemelte ki.
   
Az Egészséges életmód kategóriában Hruska Dóra végzett az első helyen, őt Jekkel Csaba és Nagy Sugár követte.
    
Az Ez még fotó/ez még valóság? kategóriában a zsűri Lehotka László munkáját ítélte a legjobbnak, a második Várday Béla, a harmadik Kanyó Ferenc lett.
    
A Kreatív alkalmazott fotográfia kategória élén Urbán Ádám végzett, az Artificial Group (Ávéd István, Fazekas Péter, Fejszés Dorina, Haberland Attila) és Matyasi Gábor előtt.
    
Az Egyéni portfolió kategória legjobbja Gombos Lajos lett, a második helyezést Móró Máté, a harmadik helyet az Artificial Group gyűjtötte be.
    
A Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Verbatim különdíját Kapolka Gábor vehette át.
    
Mint az MTI kérdésére Kocsis Erik elmondta, a győztes alkotók képei nem kerülnek automatikusan a Cultiris állományába, de az oda illő fotók készítőinek az ügynökség szerződést kínál.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés