bezár
 

film

2009. 06. 17.
Andrzej Wajda új filmje Walesa kritikusait veszi célba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Oscar-díjas lengyel rendező, Andrzej Wajda most készülő filmjében a Szolidaritás-mozgalmat és annak vezetőjét, Lech Walesát védi azokkal szemben, akik véleménye szerint át akarják írni a történelmet.

prae.hu

A 83 éves rendező, aki olyan, a lengyel demokráciáért és függetlenségért vívott harcot bemutató filmjeivel vált világhírűvé, mint a Hamu és Gyémánt, a Csatorna, a Márványember és a Vasember, új film forgatását tervezi.
    
Wajda, aki a rendszerváltás előtt a szocialista vezetés idegeit borzolta alkotásaival, most a heves antikommunizmusáról ismert Nemzeti Emlékezet Intézetét (Institute of National Remembrance - IPN), valamint olyan politikusokat vesz célba, akik megkérdőjelezik a Szolidaritás független szakszervezet eredményeit.  
    
"Nem tudom elfogadni, hogy a Szolidaritás valódi hőseit, az olyan embereket, mint Walesa, akik létrehozták az új politikai rendszert, bemocskolják, megrágalmazzák, és a manipuláció eszközeként használják" - mondta el a filmes kedden, hozzátéve, hogy rendezőként kötelessége harcolni ez ellen a jelenség ellen.
    
Az IPN, amely a köztársasági elnök, Lech Kaczynski erőteljes támogatását élvezi, a szocializmus idejéből származó aktákat felügyeli, valamint hatalmában áll üldözni azokat, akikről úgy véli, hogy "bűnt követtek el a lengyel nép ellen".
    
Az intézetet azzal a céllal hozta létre a köztársasági elnök ikertestvére, a volt miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, hogy megtisztítsa a közéletet az egykori kommunistáktól - az IPN közreműködésével indított eljárások sokakat politikailag irányított boszorkányüldözésekre emlékeztettek.
    
Két nemrég megjelent, az IPN történészei által írt könyv szerint Walesa, akit 1990-ben Lengyelország elnökének választottak, a kommunista titkosszolgálat ügynöke volt. Walesa felháborodva cáfolta a könyvekben felhozott vádakat.
   
 "Akarok csinálni egy filmet az olyan intézményekről, mint amilyen az IPN is: olyan intézményekről, amelyek meghamisítják a történelmet, amelyek hazudnak nekünk, hazudnak a társadalomnak és egy olyan történelmet kreálnak, ami hazugságokon alapszik" - mondta Andrzej Wajda.
    
Az IPN igazgatója, Janusz Kurtyka a Reutersnek úgy nyilatkozott: az intézetnek bizonyítékai vannak arra nézve, hogy Walesa ügynök volt. Cáfolta azon feltételezést is, miszerint az IPN politikailag elfogult lenne.
    
Wajda szerint azért támadják Walesát, mert azok, akik most hatalmon vannak, semmilyen szerepet sem játszottak Lengyelország demokratikus átalakulásában, ezért valahogy igazolniuk kell pozíciójukat. "Egy kis hősiességet kéne adagolniuk a saját életrajzukba, de mivel ez nem megy, inkább a valódi hősöket akarják bemocskolni" - vélekedett a rendező.
    
Wajda elmondta, hogy új filmje hőse egy fiatal nő lesz, aki ráébred, hogyan működik a modern politika. A sztori emlékeztet a Márványember történetére, amelyben egy diák fokozatosan kiábrándul a kommunista ideológiából. A Vasember című folytatásban maga Walesa is szerepelt.
   
Wajda, aki a Gerard Depardieu címszereplésével készült Dantont is jegyzi, elmondta, hogy a fiatal lengyel demokrácia többször is csalódást okozott neki: "A szocializmus idején a művészek adták a társadalom hangját, aztán mikor eljött a függetlenség és a társadalom maga beszélhetett, többször is elszomorítónak találtuk azt, amit mondott".
    
"Sosem gondoltuk volna, hogy ez a társadalom ennyire jobboldali lesz, ennyire hajlamos lesz a visszamaradott nézetekre, és egy része ennyire Európa-ellenes lesz" - mondta el a rendező, aki korát meghazudtolóan friss és távolról sem tervezi, hogy a közeljövőben nyugdíjba vonul.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés