bezár
 

art&design

2009. 06. 17.
Zsolnay kerámia- és porcelánkiállítás Fellbachban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pécsi Zsolnay Gyár kerámiáiból és porcelánjaiból nyílik kiállítás Fellbachban Zsolnay - múlt, jelen, jövő címmel csütörtökön a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa elnevezésű rendezvénysorozat nyitányaként.

prae.hu

 A Stuttgarti Magyar Intézet a Pécs kultúráját bemutató tavaly novemberi eseménysorozat után csütörtöktől július 9-ig kiállításokat, komoly- és könnyűzenei koncertet szervez a dél-dunántúli város megismertetésére Baden-Württemberg tartományban - mondta el Gaál Tekla, az intézet munkatársa.
    
A kulturális seregszemle nyitóeseménye Pécs testvérvárosában, Fellbachban lesz. Zsolnay - múlt, jelen, jövő címmel nyílik nagy kiállítás a 156 éves Zsolnay-gyár antik és modern anyagából - tette hozzá.
    
Mint azt Komor István, a tárlat kurátora, a Zsolnay Örökségkezelő Kht. igazgatója elmondta, a három részből álló kiállításon a történeti anyag 40 darab dísztárgyból áll, ezek az alkotások az 1900-as évek elejéről, a gyár legjobb korszakából valók, különböző technikával, köztük eozinnal és színes festéssel készültek, és a pécsi Art Deco Galéria, illetve Faragó László magángyűjteményéből származnak.
    
A manufaktúra jelenlegi munkásságát a most futó szériából, dísztárgyakból és készletekből válogatott anyag mutatja be. A gyár jövendő termékeiből pedig egy pécsi kortárs művészeti szimpózium darabjai adnak ízelítőt. Ezek a porcelánok és kerámiák Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas festő, Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrász és Gellér B. István képzőművész alkotásai.
    
Pinczehelyi Sándor vázákat, tárgyakat készített és saját, kedvelt motívumaival, hallal, önportréjával és felesége, Vicus arcképével díszítette őket. Gellér B. István hétdarabos sorozatot csinált Törvénygúla címmel és egyedi eozinmázat rakott rá, Totem-figura sorozata tíz darabból áll és ugyancsak egyedi eozinmázzal díszített. Pál Zoltán nagy méretű organikus és geometrikus szobrokat készített, eozinnal, valamint fényes és matt mázzal vonta be őket, és csinált három fajta, Braille írásjelekkel dekorált tárgyat is - részletezte a kurátor.
    
A Zsolnay - múlt, jelen, jövő című tárlatot a fellbachi Városházán, működő térben kell megrendezni, ami nem kis feladat, ezért a munkát belsőépítész is segíti - jegyezte meg Komor István.
    
A Stuttgart közeli városban a Zsolnay-tárlat augusztus 5-ig tart nyitva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés