bezár
 

art&design

2009. 06. 17.
Ars GEometrica: a kreativitás és innováció seregszemléje Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ars GEometrica (PAGE) 2009 címmel a kreativitás és az innováció seregszemléjére várja a hét végén Európa leendő kulturális fővárosa a közönséget; a csütörtöktől vasárnapig tartó nemzetközi találkozó a geometria, a matematika és a művészetek elválaszthatatlan kapcsolatát különleges alkotásokon és előadásokon keresztül mutatja be.

prae.hu

Mint azt Fenyvesi Kristóf, a Pécsi Kulturális Központ munkatársa elmondta, azoknak ajánlják a pécsi belváros legszebb pontjain megrendezendő programokat, akik nem csak felejthetetlen élményekre vágyik, de érdekes ismeretek után is kutatnak.     

Az immáron harmadik alkalommal megszervezett, kultúrákon, tudományterületeken és művészeti ágakon átívelő négynapos találkozó a pécsi EKF-program idei felvezető évének eseménye. A programban csupa olyan "lelemény" - divatos szóval innováció - kapott helyet, amely a világ jelenségeinek kreatív megközelítésére, az intellektuális kíváncsiság, a fantázia és az esztétikai érzékenység együttes fejlesztésére sarkallja a látogatót.     

Az Amerikától Hollandián, Norvégián és Finnországon át Törökországig a világ minden tájáról érkező művészek, tudósok, tanárok és muzsikusok Bolyai János, Zsolnay Vilmos és Victor Vasarely szellemiségében zajló konferencia-előadásai után szabadtéri műhelyfoglalkozások, ismeretterjesztő beszélgetések, koncertek és interaktív játékok keretében hívják majd közös gondolkodásra és alkotásra az embereket.
    
Minden bizonnyal lenyűgöző látványt nyújt majd a pécsi bazilika ősi altemplomában Csáji Attila Agnus Dei című lézerfény- és hangjátéka. Találkozások címmel egy kortárs geometrikus szoborkompozíció elkészülését is figyelemmel kísérhetik az érdeklődők. Orosz István képzőművész, a reneszánsz és barokk perspektíva-hagyomány avatott kortárs művelője a látszatok tanából ad majd leckét az arra kíváncsiaknak.
    
A keramikus művészek és kortárs designerek által vezetett "Kelet-nyugati Arabesque" Kerámia Design Műhelyben bárki elkészítheti majd a maga fríg, ottomán, vagy pop art, esetleg kevert stílusú kerámiaalkotását. A nemzetközi találkozón Marian Heyerdahl képzőművésszel, a Kon-Tiki expedícióval híressé vált norvég néprajzkutató és felfedező, Thor Heyerdahl lányával is megismerkedhet a pécsi közönség.
    
Lesznek koncertek is, de természetesen a geometria csodáját bemutató látvány a zenei kompozíciókat is kiegészíti. Kapitány András képzőművész és az Ávéd-Fenyvesi Quartet fiatal dzsesszzenészeinek közös kísérlete mellett a Helsinkiből hazalátogató Vály Sándor és Polgár Éva "Bruegel-variációi" nyújtanak majd izgalmas élményt. A Sebastian Consort zenei együttes pedig Saxon Szász János Szakrális Geometria című kiállításának tiszteletére ad koncertet különleges helyszínen, a nagyközönségnek nemrégiben átadott ókeresztény emlékhelyen, a Cella Septichorában.
    
Fenyvesi Kristóf szerint a programsorozat magas színvonalát jelzi, hogy a PAGE 2009-et a kreativitás és innováció európai évének rendezőbizottsága beválogatta hivatalos eseményei közé, és hogy a világ egyik legnagyobb hasonló érdeklődésű konferenciáját, a Bridges (Hidak) világkonferenciát, a PAGE szervezőinek meghívására 2010-ben Pécsett rendezhetik meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés