bezár
 

art&design

2009. 06. 16.
Fotóművészeti Nyári Egyetem Bonyhádon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén először Tolna megyében, Bonyhádon rendezi meg a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) a Fotóművészeti Nyári Egyetemet; a július 4. és 11. közötti kurzusra száz hallgatót, köztük határainkon túli fotósokat is várnak.

prae.hu

A program nyitott, az is részt vehet benne, aki még csak most ismerkedik a fotózás alapjaival, ugyanakkor ott lesznek a már sikeres alkotók, köztük Eisenmann József aranydiplomás fotóművész, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség diplomájával rendelkező Juhász Vilmos, vagy a határon túlról Balási Csaba csíkszeredai fotográfus - mondta Győri Lajos, a MAFOSZ elnöke hétfőn Bonyhádon sajtótájékoztatón.
    
A jelenlegi nevén 11. alkalommal meghirdetett, de több évtizedes múltra visszatekintő nyári egyetemre a Szülőföld Alap támogatásával 15 határon túli fotóst ingyen tud fogadni a szövetség.
    
A nyári egyetem fotósétákból és fotótúrákból áll, amelyek során a résztvevők felkeresik Tolna megye nevezetességeit, a gemenci erdőt, az ozorai várat és a Sárközt. Az itt készült munkákból novemberben Bonyhádon, majd a fővárosban rendeznek tárlatot. Győri Lajos szerint a nyári egyetemet most is a sokszínűség jellemzi majd. Nem tartják számon, hány hivatásos és amatőr fotós vesz részt rajta, csak a képek minősége számít - jegyezte meg.
    
A program első napján, július 4-én a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban nyílik a XXVI. MAFOSZ Szalon kiállítása, amely a szövetség pályázatára érkezett 1099 alkotásból vonultat fel 120 képet. A tárlat anyagát Fotó hungarikum 2009 címmel egy háromszáz példányban megjelent kötet is bemutatja. Ebből az alkalomból adják át a Szalon díjait. Idén a MAFOSZ, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium díját az Óbudai Fotóklub, a MAFOSZ plakettjét a Dabasi Fotóklub Egyesület és az Ágens Fényfestő Egyesület, a Magyar Művelődési Intézet és a Képzőművészeti Lektorátus díját szintén az Óbudai Fotóklub kapja.
    
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének a legeredményesebb határon túli alkotónak járó elismerése Balási Csabáé lesz. A legeredményesebb ifjúsági alkotócsoport a miskolci Szemere Fotókör, Bonyhád díját pedig a budapesti Mészáros Csaba veheti át.
    
A MAFOSZ elnökének ismertetése szerint a nyári egyetem része lesz két különleges fotográfiai esemény is. A Tolna megyei Kalaznón július 10-én fotógaléria nyílik, amely egyedülálló módon 350 darab 1860 és 1935 között készült magyar fotótörténeti alkotást mutat be. A falu művelődési házában Mesés fényképek címmel a Benedek Elek emlékére hirdetett pályázatra érkezett képeket állítják ki. Utóbbi tárlatot a fővárosban és Erdélyben is láthatja majd a közönség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés