bezár
 

irodalom

2009. 06. 15.
Esterházy Péter magas román irodalmi díjat kapott
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Esterházy Péter Kossuth-díjas író hétfőn Romániában megkapta a külföldi íróknak járó legrangosabb elismerést, az Ovidius-díjat; a kitüntetést a fekete-tengeri Neptun üdülőhelyen a Nemzetközi Irodalmi Konferencia keretében nyújtották át.

prae.hu

Esterházy Péter elmondta: örül az elismerésnek, "az Ovidius-díj jó díj, mert eddig jó emberek kapták, mint például tavaly Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, vagy korábban Jorge Semprún spanyol születésű francia nyelven alkotó író. Jó azért is, mert kollegák között vehettem át a díjat".
    
Mint kifejtette, az Ovidius-díj annak a jele, hogy másik kultúrában az ember könyve élő könyv, mert külföldön mindig kérdés, valóságos-e az író kötete, eleven-e az adott kultúrában, tehát olvassák, vagy csak holt betű.
   
"A díj bizonyíték arra, hogy könyveim élő könyvek Romániában is" - fűzte hozzá a magyar író.
    
Az Ovidius-díjat nyolcadik éve Romániában az a kortárs külföldi író kapja meg, akinek románra fordított könyvei a legsikeresebbek, a leginkább keresi és olvassa őket a közönség.
    
Esterházy Péternek eddig hat könyve jelent meg román nyelven:  a Hahn-Hahn grófnő pillantása és a Hrabal könyve című kötetét a napokban mutatták be Bukarest legnagyobb könyvesboltjában, a Carturestiben, és köteteiért rajonganak a román olvasók - mondta Esterházy román fordítója, Anamaria Pop.
     
A műfordító arra is kitért, hogy fordításában tavaly adták ki románul a Harmonia caelestist és a Javított kiadást is. Korábban már megjelent Romániában A szív segédigéi és az Egy nő című Esterházy-kötet is.
    
A Nemzetközi Irodalmi Konferenciának a Román Írószövetség tengerparti villája ad otthont Neptunban. Az eseményen a világ minden tájáról mintegy 60 író vesz részt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés