bezár
 

film

2009. 06. 14.
Az angliai Bradford a világ első filmvárosa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megelőzve a filmipar olyan fővárosait mint Hollywood és Cannes, az észak-angliai Bradford városát jelölte meg a világ első filmvárosának az ENSZ.

prae.hu

A világszervezet Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) indoklása szerint Bradford a filmkészítéshez és forgalmazáshoz való történelmi kapcsolataiért, a média- és filmmúzeumáért, illetve filmes örökségéért kapta az elismerést.
    
A kitüntető cím meglepetésként szolgálhatott sokak, de leginkább a bradfordiak számára. A korábban a világ gyapjú fővárosaként ismert 500 ezer lakosú angol város leginkább az ipari forradalom központjaként él az emberek emlékezetében.
    
"Az, hogy a világ első filmvárosa lett, Bradford megalapozott és dinamikus teljesítményének diadala, amelyet a film és a média terén ért el" - mondta Colin Philpott, a nagyra becsült bradfordi Nemzeti Média Múzeum igazgatója. "Az UNESCO kitüntetésével a város dolgozni fog a további inspiráló filmes projekteken" - tette hozzá.
    
Bár nem annyira csillogó, mint Los Angeles vagy a francia Riviéra, Bradford erős szálakkal kötődik a mozi és a film világához. Számos filmet forgattak itt, többek közt a Richard Gere-rel készült Jenkiket, és a hetvenes évek egyik klasszikusának számító The Railway Childrent. A Monty Python itt vette fel Az élet értelmének jeleneteit, és Bradfordban készült a Rita, Sue and Bob Too című ellentmondásos angol film is.
    
Az utóbbi években az angliai város szoros kapcsolatokat épített ki Bollywooddal, 2007-ben itt rendezték a nemzetközi indiai filmfesztivált. Simon Beaufoy, a Gettómilliomos című díjnyertes film közelben született Oscar-díjas forgatókönyvírója szerint a város létfontosságú szerepet játszott a filmtörténetben, ezért megérdemli az elismerést.
    
A város hétemeletes média múzeuma háromdimenziós mozikkal, és a fényképezés, a televíziózás, illetve az animációk alapvető elveit elmagyarázó "varázslatos stúdióval" várja a látogatókat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés