bezár
 

építészet

2009. 06. 14.
Urbanity - közép-európai víziók Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A cseh kezdeményezésű Urbanity program keretében hét közép-európai főváros szakemberei kutatják a településük városképében és identitásában az elmúlt 20 év során bekövetkezett változásokat. A projekt budapesti állomásán beszélgetés, filmvetítés és kiállítás-megnyitó várja az érdeklődőket június 15-én, a Millenárison.

prae.hu

A kezdeményezés magyar résztvevője, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) munkatársa elmondta, Budapest, Pozsony, Prága és Varsó erősen hasonló társadalmi változásokat élt meg az elmúlt két évtizedben. Ez adta az ötletet két évvel ezelőtt a prágai székhelyű Közép-európai Építészeti Központnak (CCEA), hogy másik három várossal - Bécs, Berlin, Ljubljana - kiegészítve a programot építészek, politikusok, fényképészek, művészettörténészek, szociológusok és művészek részvételével nemzetközi kutatást indítson - közölte Bürger Nóra.
    
Mint hozzátette, a munkának fontos része a dokumentáció, ezért a nemzetközi együttműködés során egy közös kötet is készül, amely várhatóan 2010 nyarán jelenik meg. A hazai kutatást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki karának Urbanisztika tanszéke vezeti.
    
A városszociológiai projekt budapesti állomásán június 15-én nyílik a Millenárison az Urbanity nagyszabású köztéri fotókiállítása: az együttműködés keretében mind a hét országból egy-egy fotós készített sorozatot arról, hogyan látja saját városát; a tárlat magyar résztvevője Kudász Gábor Arion.  
     
A kiállítás megnyitója előtt, 19 órára a KÉK beszélgetést is szervez a projektről, 21 órától pedig a kezdeményezésbe bekapcsolódó építészhallgatók kisfilmjét vetítik le ugyanitt; a tárlat július 5-ig látogatható.
    
A nemzetközi együttműködés fejleményeiről a www.urbanityproject.eu honlap tudósít.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés