bezár
 

art&design

2009. 06. 13.
Visszatérnek a bányarémek Salgótarjánba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A palóc hiedelemvilágban létező bányarémek megjelenítésére hirdetett meg művészeti pályázatot Salgótarján önkormányzata.

prae.hu

Az alkotói képzelet segítségével játékos, ötletes formában idéznék meg a Palócföld bányáiban dolgozó bányászok hiedelemvilágát - mondta a pályázat céljáról Gyurkó Péter, a városháza sajtóreferense.
    
Az irodalmi források arról tanúskodnak, hogy néhány évtizeddel ezelőtt az itt élő bányamunkások még hittek különös lényekben, beszéltek a bányákban felbukkanó titokzatos vizes emberről, a törpéről, valamint különös és megmagyarázhatatlan jelenségekről, a palócok hiedelemvilágában még élt a morkoláb, a gyerekeket ijesztgető kókó és a zsákos ember - tette hozzá.
    
Az alkotóknak azt kell kitalálniuk, elképzelniük, hogyan nézhettek ki ezek a rémek, mit láttak az emberek, amikor látni vélték őket a sötétben, vagy amikor a tárnák homályában beszéltek róluk.
    
A pályázatot három korcsoportban hirdették meg 14-től 22 éves korig, a jelentkezők technikai kötöttségek nélkül készíthetik el az alkotásaikat, lehet az akár szobor vagy film is.
    
A díjakat szeptemberben a Bányász Fesztivál kiállítás megnyitóján adják át a nyerteseknek.
   
A kelet-nógrádi medence ipartörténeti emlékeinek hasznosításáról 2006-ban készített tanulmányt a Nógrád Megyei Területfejlesztési Ügynökség Kht., a megvalósításra mindmáig nem sikerült pénzt szerezni. Egyik javasolt projektjük a "Múltidéző utazás" volt. Tíz-30 méter mélységben, egy 620 méteres vágatban tervezték el Salgótarján múltjának megismertetését.
    
Ebben külön részt alkotott a Legendárium, a föld alatti titkok világa, ahol a látogatók a bányász mondavilág figuráival találkozhatnának. Így Prokoppal (Szent Propokot a nógrádi területeken július 8-án ünnepelték, mint az első bányászt, a bánya és a kőszén felfedezőjét), valamint a lidérccel, a bányaszellemekkel, köztük az óriással, a bányatörpével, a vizes és tüzes emberekkel, és a hozzájuk kötődő mondákkal.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés