bezár
 

art&design

2009. 06. 13.
Pekingi aranyak a szegedi Móra-múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pekingben szerzett aranyérmeket és olimpiai relikviákat láthat a közönség azon a kiállításon, amely pénteken nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

prae.hu

A tavaly augusztusi játékokon szerzett három magyar aranyérem mindegyikének van Csongrád megyei vonatkozása: Vajda Attila szeged-szőregi lakos, a Kovács Katalinnal párban olimpiát nyert Janics Natasa is a Tisza-parti városban él, s a mindeddig a szegedi pólósokat erősítő Varga Tamás Pekingben is tagja volt a Kemény Dénes irányította vízilabda-válogatottnak – mondta Medgyesi Konstantin a múzeum sajtóreferense.
    
A szegedi közgyűjtemény szakemberei úgy gondolták, egy esztendővel a pekingi ötkarikás versenyek után immáron a múzeumban van a helyük a szegedi kötődésű aranyérmeknek, relikviáknak. Az érintettek egy bő hónapra adták kölcsön a múzeumnak a féltve őrzött büszkeségeket, így azok július 19-ig tekinthetők meg a kamara-kiállításon.
    
A tárlaton az olimpiai aranyakon túl megszemlélhetik a sportszerető érdeklődők azt a fényképezőgépet, amellyel Janics Natasa megörökítette a pekingi hétköznapokat, de része a kollekciónak a háromszoros olimpiai bajnok negatív dopping tesztjét tanúsító jelvény és a versenyek ideje alatt használt Natasa-zokni is. Látható a Vajda Attila által 2008-ben elnyert „Év Sportolója” díj, a kenus nemzetiszínű fejpántja, s Kovács Katalin Pekingben viselt kajakos ujjatlan dressze is.
    
A kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin a megnyitó előtt elmondta, reméli, hogy a közönség szeretettel és érdeklődéssel fogadja az olimpiai érmeket és relikviákat. Ahogy a versenyzők büszkék teljesítményükre, az általuk elért eredményekre, úgy az embereket is büszkeséggel töltheti el a sportolók sikere.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés