bezár
 

art&design

2009. 06. 13.
Svájci művészek kiállítása nyílik a szlovákiai Somorján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Történetek címmel négy svájci képzőművész – Liliane Csuka, Maria Eitle-Vozar, Paolo Rossi és Margrit Schärli – közös kiállítása nyílik szombaton a somorjai zsinagógában, az At Home Galleryben.

prae.hu

A galériában már többször önállóan kiállított Liliane Csuka három képzőművész pályatársát kérte fel a mostani közös tárlatra - írta az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában.
    
A kassai származású Maria Eitle-Vozar, valamint Paolo Rossi és Margrit Schärli tavaly "előlátogatáson" járt Somorján, hogy megismerkedjenek a zsinagógával, ihletet merítsen a helyből, a környezetből, és megtalálja a közös nevezőt, amely valamennyiük alkotását összefogja. Amint az a kiállítás koncepciójának összefoglalójában olvasható, látogatásuk során szembesültek a zsinagóga fájdalmas múltjával, másrészt azzal az élénk kulturális élettel, amely annak köszönhető, hogy a vallási építmény másfél évtizede magángalériaként működik.
    
Paolo Rossit ottjártakor az apró kerek Duna-kavicsok ihlették meg, amelyeket a víz hoz, sodor magával, és valamiképpen szintén a történelmet, a múló időt jelképezik. A művész ezekből a kavicsokból alkotta meg a maga betűit és szavait, amelyek a múltról mesélnek, és e kavicsokból olyan szófolyamot készített, amely a közelben kanyargó folyót – a több országot átszelő, különböző nemzeteket és kultúrákat összekötő Dunát – is jelképezi.
    
Margrit Schärli egy hosszú, mintegy 200 méteres papírgyöngyfüzért készített, ennek darabjait merített papírból házilag készített félgömbökből fűzte össze, csaknem öt évnyi munkával. Nyersanyagként újságokat, magánleveleket, skiccfüzeteket és irodapapírt használt fel. A hosszú lánc – a papírgyöngyökön itt-ott felsejlő betűkkel – azokat az eseményeket jelképezheti, amelyek a zsinagógában történtek, a múlttól egészen napjainkig, illetve minden egyes félgömb egy-egy embert is szimbolizál, akinek valamilyen módon köze volt vagy van a zsinagógához.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés