bezár
 

színház

2009. 06. 12.
Kaposy-kabaré a Terézvárosban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Régi időket idéző kabarét hirdettek csütörtök délutánra a terézvárosi József Attila Klubban. Az összeállítást a magyar humor állapotával elégedetlen Kaposy Miklós szerkesztette. Nem dobozban pihenő, felvett, de soha le nem játszott rádiókabarékból válogatott, noha a legnemesebb hagyományokhoz nyúl vissza a műsorban.

Szkéné színház

A klasszikus, Nagy Endre-i hagyományokat felelevenítő kabaréelőadást élvezhet a közönség csütörtökön délután öt órai kezdettel. A műsort Kaposy Miklós szerkesztette, a közreműködők között ott van Bencze Ilona, Gálvölgyi János, Gyarmati István, Keres Emil, Kézdy György és Szilágyi Tibor.
    
- Megkeresésére született ez az előadás - mondta Kaposy Miklós az MTI-Pressnek. - A József Attila Művészeti Centrum Alapítvány vallja, hogy "a kultúrában meg kell őrizni azt, amit egyszer már elértünk". Az e szellemiség jegyében működő Eötvös utcai József Attila Klubban minden program ingyenesen látogatható. Keres Emil jelentkezett nálam, akinek Felolvasószínpad címen hosszabb ideje megy a klubban egy sorozata. Kettőnk kapcsolata a régi időkre nyúlik vissza, amikor ő az Irodalmi Színpad igazgatója volt, magam pedig már hosszú évek óta a Karinthy Színpad és a Rádiókabaré műsorát szerkesztettem.

Egyszer valamiért kimaradt egy bemutatójuk, s engem hívott fel, hogy kellene helyette valami más műsort összeállítani, de gyorsan ám, úgy két-három hét alatt. Színházi produkció esetében ez hihetetlenül rövid idő. Mégis megszületett az Óh, Éva, Éva című előadás Váradi Hédi, Latinovits Zoltán és Pitti Katalin közreműködésével. Az elmaradt darab estéjét kitöltő műsor száznegyvenszer ment az Irodalmi Színpadon. Keres Emil ettől fogva minden évben felkért engem egy összeállítás elkészítésére. Egyetlen feltételem volt: soha senki ne szóljon bele a dolgomba, és ne felügyelje a munkámat, ugyanis ehhez szoktam hozzá a rádióban is. Mindvégig tisztességgel betartották az erre vonatkozó ígéretüket.
    
Eddig összesen másfélezer Kaposy Miklós szerkesztette műsor hangzott el az országban, 498 Rádiókabaré fűződik az ő nevéhez. Kettővel az ötszázadik adás előtt, 2007 áprilisában olvashatatlan aláírással kapott egy levelet, amelyben csak ennyi szerepelt: "keretszerződését a mai nappal felmondom". Tíz teljes műsora pihen készen, dobozban a Rádió archívumban
    
A József Attila Klubban bemutatandó Kabaré új összeállítás. A régi időkhöz azért nyúlik vissza, mert szerkesztője nehezményezi, hogy a korábban messze földön híres magyar humor mára elkeserítő helyzetbe került. Úgy látja, a rádióban, tévében, a magamutogató stand up comedyben, a dumaszínházban bohóckodást, idétlenkedést folyik, ahelyett, hogy olyan értelmiségi műsorok is születnének, amelyekben írók komikus szövegeit színészek mondanának el.
    
Az ilyen, magasabb színvonalat követelő rétegízlést célozza meg most Kaposy Miklós. A Kabaré című műsorának otthon adó klub elnevezéséhez hűen József Attila-szöveggel kezdik az előadást. Olyan művet sikerült előásnia a szerkesztőnek, amely eddig sehol sem jelent meg, hanem a Vendéglátóipari Múzeumban porosodott. József Attilát hajdanán díszvendégnek hívta egy vacsorára a Makai-család, a költő ebből az alkalomból verses étlapot szerkesztett. Többek között elhangzik még a műsorban Laczkó Géza Hogy nevet a magyar? című stílusbravúrja, Körmendi János mai közállapotokat idéző Két rablója, Karinthy Frigyes, Gálvölgyi János és Szilágyi Tibor jelenetei, és három sanzon.
    
Arra a kérdésre, hogy lesz-e folytatása a kabaré hagyományait idéző igényes műsornak, Kaposy Miklós úgy válaszolt: "Ha felkérést kapok rá, mulattatón megírom a már nem létező nyékládházai termelőszövetkezet reklámszövegét is, de ha nem kérnek fel, nem írom meg a Hamletet sem".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés