bezár
 

art&design

2009. 06. 11.
Vera Muhina szobra visszakerül a helyére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vera Muhina Munkás és kolhozparasztnő című világhírű szobra még idén visszakerül korábbi helyére, de új, 36 méter magas talapzaton - jelentette be Jurij Luzskov, Moszkva polgármestere azzal, hogy utasítást adott: december 5-re a szobornak állnia kell.

prae.hu

Luzskov, aki viszonylag rövid időközönként újságírókkal egy buszban bejárja a főváros egyes részeit, a legutóbbi ilyen bejáráson elmondta: a posztamenséről öt éve leemelt szobor restaurálása befejeződött. Nem csupán a külső lemezeket újították fel, hanem a belső tartó konstrukciót is, és a szobor felszínét a Roszatom állami bizottság által rendelkezésre bocsátott, különleges anyaggal vonták be, amely lehetővé teszi, hogy akár száz évet is kibírjon újabb restaurálás nélkül.
    
Luzskov egyben elmondta: felépítik annak a talapzatnak a pontos mását, amelyen a szobornak és alkotójának világhírt hozó 1937-es párizsi világkiállításon látható volt az alkotás.
    
A 34,5 méter magas talapzatot és rajta a 24 méter magas szobrot az egykori Öszszövetségi Népgazdasági Eredmények kiállítása (VDNH) területére kerül vissza, ahol felállították, amikor Párizsból visszaérkezett. Akkor azonban mindössze tíz méteres talapzatot építettek hozzá, amely az alkotó szerint elvette a teret a szobortól.
    
A pontos helye a 70. pavilonnal szemben lesz, noha korábban szó volt arról, hogy egy kereskedelmi létesítmény tetején áll majd, aztán az a hír járta, hogy egy parkolóház tetejére kerül. Luzskov most azt is mondta, Muhina műveinek szentelt múzeum lesz az építményben.
    
A restaurálás öt éve alatt egyébként 250 millió rubelt költöttek a szoborra és a munkálatokra.
    
A munkásosztály és a parasztság összefogását jelképező, lendületes kompozíció két alakja sarlót és kalapácsot - a szovjet hatalom jelképét - emeli magasba, s első sorban a Moszfilm stúdió minden szovjet film elején látható jelképeként vált ismertté.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés