bezár
 

színház

2009. 06. 11.
George Baal színházterápiája szünetel Komlón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A megszűnés veszélye fenyegeti a drogfüggőket kezelő komlói rehabilitációs intézetet, miután meghiúsult a februárra tervezett színházterápiás program, az intézmény specialitása - hangoztatta a színházterápiás műhely egykori vezetője, Georges Baal (Balassa György) szerdán a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten.

Szkéné színház

George Baal párizsi egyetemi tanár, aki a színház és pszichológia területén tevékenykedik világszerte, a komlói intézetben vitte a "legtovább" a drogosokkal a színházterápiát. Elmondása szerint azok a fiatalok, akikkel együtt dolgozott, most nem tudják, miért nem megy vissza, ők az igazi vesztesei a magyar Leo Amici Alapítvány kuratóriumi döntésének.
    
Nem drogosokkal foglalkozik, hanem a többi között Péterrel, Timivel, Lacival, akik drogosok - hangsúlyozta. A terápia lényeges eleme, hogy a résztvevők szöveget választhatnak maguknak, s már ezáltal is fény derülhet problémáikra. Nem csupán a beszéd, a szituációs helyzetek, de a test, a mozgás és a különböző gyakorlatok, például a szabad szó asszociációs játékok is igen lényeges elemei a foglalkozásoknak.
    
A színházterápiának helye lenne egyebek mellett a börtönökben és pszichiátriákon is, s nagy lenne az érdeklődés és az igény színházterapeuta képzésre is - közölte Baal, hozzátéve: olyan szakembereket szeretne nevelni, akik folytathatják az általa elkezdett munkát.
    
A Magyarországon egyedülálló színházterápiás közösség nagy sikerrel mutatta be tavaly augusztusban az Ahol drog volt, legyen színház című előadását a Thália Színházban Baal irányításával. A Franciaországban kifejlesztett módszer alapján létrejött produkciót követően a színházi műhelynek felajánlott több, mint 5 millió forintos állami támogatásból a Leo Amici Alapítvány szakmai vezetése hároméves színházterápiás programot tervezett elindítani kábítószerfüggők kezelésére, amelynek kidolgozására Georges Baalt kérte fel. Január végén azonban a kuratórium elnöke, Tímár Csaba ügyvéd, az alapítvány döntésének megváltoztatására hivatkozva lemondta a francia kutató meghívását.
    
A szakember nyilvánosságot és ellenőrizhetőséget szeretne, s külső emberekből álló kuratórium létrehozását sürgetné. A Leo Amici Alapítvány négytagú kuratóriumának két nem szakmai tagja, Tímár Csaba és Krausz Róbert jogászok ugyanis "kezükbe vették az anyagi vezetést, minden jogot ők gyakorolnak" - hangoztatta a kutató. Tudomása szerint a kuratórium másik két, szakmai tagja számára teljesen átláthatatlanná vált az alapítvány pénzügyi helyzete, s ellenőrző bizottság sem felügyeli a kuratórium működését.
    
Georges Baal 1956 óta él Franciaországban, ATRAAL nevű színjátszó csoportjával dolgozta ki terápiás módszerét. Kisebb megszakításokkal 15 éve dolgozik együtt a komlói intézettel, amely eddig 150 előadást mutatott be Magyarországon. Az ATRAAL francia színészei 2001-ben egy többnyelvű, közös produkciót is létrehoztak a komlóiakkal a Szkéné Színházban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés