bezár
 

irodalom

2009. 06. 11.
Milan Kundera életműdíjat kapott
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Személyesen vette át szerdán a Párizsban élő Milan Kundera cseh író a Francia Akadémiához tartozó Simone és Cino del Duca Alapítvány díját, amelyet életműve elismeréséül kapott.

prae.hu

A díjat korábban olyan neves személyiségeknek ítélte oda a francia akadémikusokból és más tekintélyes személyiségekből álló 14 tagú testület, mint Václav Havel egykori cseh elnök, Jean Anouilh francia drámaíró vagy Andrej Szaharov orosz író.
    
Az 1967-ben elhunyt olasz kiadó, Cino del Duca felesége, Simone által 1969-ben létrehozott alapítvány nemzetközi díja 300 ezer eurós (86 millió forint) pénzjutalommal jár. Az elismerést évente adják át kiemelkedő művészi vagy tudományos művek alkotóinak, akiknek munkássága tükrözi a modern humanizmust. Az alapítvány emellett ösztöndíjakat is biztosít tudósok, művészek és írók számára.
    
A most 80 esztendős Kundera a kommunizmus eszméi iránti kezdeti lelkesedés után az 1960-as években a cseh reformkommunisták táborához csatlakozva a szocialista rendszer legélesebb kritikusa lett. Ez a hang szólal meg első, megjelenése után betiltott Tréfa című regényében is. Az író a hetvenes években távozott hazájából, és Párizsban telepedett le.
    
Franciaországban látott napvilágot többek között A lét elviselhetetlen könnyűsége című regénye is 1982-ben, amelyből később film készült Daniel Day-Lewisszal a főszerepben. Nagy hatású regényein kívül verseskötetei, drámái és esszékötetei is megjelentek az utóbbi négy évtizedben.
    
Tavaly a diktatúrák korszakait kutató cseh intézet (USTR) olyan jelentést hozott nyilvánosságra, amely szerint Kundera a kommunista rendőrség besúgója volt. Az író hazugságnak nevezte az információt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés