bezár
 

film

2009. 06. 10.
Idén is megrendezik a londoni magyar filmfesztivált
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 20 évvel ezelőtti rendszerváltás áll a második alkalommal tartandó londoni magyar filmfesztivál középpontjában; a június 23. és 30. között rendezendő eseményen mások mellett Jancsó Miklós, Szabó István, Tarr Béla és Makk Károly filmjeit is bemutatják.

prae.hu

A Check the Gate '09 elnevezésű fesztiválon egyes alkotások az 1989 előtti, míg mások az azt követő korszakot idézik fel. A vasfüggöny lehullása előtti korszakot idézi fel egyebek mellett a Gothár Péter rendezte Megáll az idő, Makk Károly klasszikusa, a Szerelem vagy Koltai Róbert keserédes vígjátéka, a Sose halunk meg, valamint a Tarr Béla nevéhez köthető Panelszerelem - közölte a Londoni Magyar Kulturális Központ.
    
A rendszerváltás idején és a 90-es években játszódó filmeket többek között Szabó István Édes Emma, drága Böbe című drámája, Szomjas György szatírája, a Roncsfilm, illetve Jancsó Miklós Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című ironikus mozija képviselik. A szervezők az idén elhunyt Bacsó Péter előtt örökzöld szatírája, a Tanú levetítésével tisztelegnek.
    
A "nagy öregek" mellett olyan fiatal alkotók is képviseltetik magukat a fesztiválon, mint Török Ferenc vagy Fonyó Gergely - előbbinek Moszkva tér című generációs moziját, utóbbinak idén debütált musicaljét, a Made in Hungariát mutatják be Londonban.
    
A játékfilmek mellett a 80-as, 90-es évekbeli reklámokat, valamint a korszakkal foglalkozó dokumentumfilmeket is bemutatnak a fesztiválon. Utóbbiak közé Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című munkája, illetve Almási Tamás Meddő című alkotása tartoznak.
    
A közönségnek több rendezővel, így Török Ferenccel, Papp Gábor Zsigmonddal, valamint Almási Tamással is alkalma lesz beszélgetni a vetítéseket követően.
    
A filmes mustra programját különböző szakmai programok, előadások, beszélgetések, valamint egy rendszerváltással kapcsolatos plakátokat bemutató kiállítás színesítik. A fesztivál védnöke David Korda magyar származású producer, Korda Sándor unokaöccse. A fesztivál ideje alatt az érdeklődők több Korda-filmet is megtekinthetnek, többek között A bagdadi tolvaj című kalandfilmet.
    
A fesztivállal egy időben a korábban kiadott Jancsó- és Makk-filmek után idén Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmjét adják ki DVD-n a britek. A tervek szerint a filmfesztiválon vetített alkotásokat is kiadják DVD-n a szigetországban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés