bezár
 

film

2020. 08. 12.
Hétfő óta nyilvános a Veszprém-Balaton Filmpiknik programja
2020. szeptember 3–5., Veszprém és Balatonfüred
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hétfő óta nyilvános a Veszprém-Balaton Filmpiknik programja Két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet vetítenek az első Veszprém-Balaton Filmpikniken, de más programok is várják majd az érdeklődőket. A Filmpiknik célja, hogy a járvány után a hangulatos szabadtéri és városi színhelyeken újra egymásra találhassanak a magyar filmek és a nézők. Az esemény arca a FOMO-ból ismerős László Panna.

2020. szeptember 3–5. között Veszprémben és Balatonfüreden az év legjobb magyar filmjeit nézheti meg ingyenesen a közönség, emellett több balatoni kötődésű alkotással és gyermekfilmekkel, zenei és gasztroprogramokkal, szakmai eseményekkel és közönségtalálkozókkal is készülnek a szervezők.

prae.hu

Két tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kisjátékfilm, a teljes Alvilág sorozat, hat magyar filmklasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm-válogatás képezi a szeptember 3–5. között Veszprémben a Hangvillában, az Expresszóban és a Várban, Balatonfüreden pedig a Balaton moziban és a Tagore sétányon megrendezendő Veszprém-Balaton Filmpiknik programjának gerincét. Dr. Muszatics Péter programigazgató a hétfőn tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy szeptember 3-án 16 órakor a Piedone nyomában című doku vetítésével veszi kezdetét a Filmpiknik, a rendezvény hivatalos nyitófilmje pedig aznap este 19.30-kor Bagota Béla filmje, a Valan lesz. Muszatics hangsúlyozta, hogy igyekezett a kínálatba több, a Balatonhoz kapcsolódó filmalkotást is beválogatni, így az idei év legjobb magyar filmjei mellett láthatja majd a közönség A Pogány Madonna című klasszikust, a Balatonfüred című kisfilmet és a Filmek a magyar tengerről összeállítást is.

Can Togay, az EKF művészeti és kreatív igazgatója elmondta: „Az Európa Kulturális Fővárosa program első, már a Balatont is érintő eseménye a Filmpiknik. Ennek a könnyed, nyár végi eseménynek komoly szerepet szánunk, hiszen szeretnénk ha a film, mint művészeti ág újra rátalálna Veszprémre és a Balatonra. A filmes szakma már közel 30 éve nem képviselteti magát a régióban semmilyen nagyobb szakmai vagy közösségi programmal, ekkor szervezték meg utoljára a Veszprémi Tévétalálkozót. Úgy érezzük, hogy a város és a Balaton atmoszférája ideális egy filmes találkozó számára, ezért is tartjuk örömtelinek, hogy együtt dolgozhatunk ezen a remek eseményen a Nemzeti Filmintézettel. A mozgóképművészet fontos eleme az EKF programnak, szeretnénk minél vonzóbb közeget biztosítani a magyar filmes szakma és a közönség számára. Tesszük ezt nem utolsósorban infrastrukturális fejlesztésekkel, mint például majdan egy új művészmozi megnyitásával is.”

Végül László Panna, a FOMO egyik fiatal főszereplője így indokolta, miért vállalta szívesen, hogy ő legyen a Veszprém-Balaton Filmpiknik Arca: „A magyar filmek mindig is különleges helyet foglaltak el a szívemben, de főleg az utóbbi néhány évben eszméletlen nagy büszkeséggel tölt el mennyi rangos díjjal lettünk gazdagabbak. A magyar filmek nézésekor mindig azt érzem, hogy egy közösség tagja vagyok, mi magyarok értjük egymás nyelvrendszerét, utalásait,  igazán fontos, hogy olyan filmek készülnek, melyek a saját gyökerünkből nőnek ki.”

Bővebb információ az esemény honlapján és Facebook-oldalán.

Veszprém-Balaton Filmpiknik

Forrás: Veszprém-Balaton Filmpiknik

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés