bezár
 

zene

2009. 06. 09.
Magyar szerzők estje a budai Várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar szerzők - Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti és Kurtág - műveiből ad koncertet kedd este Budapesten, az MTA budai várbeli kongresszusi termében Rohmann Ditta cselló- és Hlavacsek Tihamér zongoraművész.

prae.hu

"A Zeneakadémián együtt tanultunk, de nyilvános hangversenyen még nem játszottunk együtt" - mondta Rohmann Ditta. A koncertet a két fiatal muzsikus maga szervezi a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, ezért is szerkesztettek tisztán magyar programot.
    
Az est műsorában, az első részben romantikus és impresszionista stílusú művek hangzanak el, például egy Liszt kezéből való Wagner-átirat, amely a szerző révén magyar kompozíciónak számítható, illetve Kodály szonatinája. A csellista hozzáfűzte: nagyon érdekes lehet a hallgatónak, hogy más átiratokat is választottak, de a többi, például Bartók Rapszódia-átirata, a komponistától származik.
   
 "Szólóban és együtt is játszunk, én Ligeti Szólószonátáját adom elő, Hlavacsek Tihamér Bartók Siratóénekeket" - mondta Rohmann Ditta.
    
Beszámolt arról is, hogy Kodály Epigrammák című sorozata nem hagyományos módon szólal meg, a kilenc rövid darab között négy kis Kurtág-darabot játszik. "Az Epigrammák szerintem különleges gyöngyszeme Kodály életművének, de úgy érzem, nem feltétlenül kell ciklikusan előadni. A Kurtág-művekkel érdekes egységet alkot" - jegyezte meg.
    
A koncert nem "magyaroskodó", jegyezte meg Rohmann Ditta, de megvilágítja a motivikus kapcsolatokat az egyes zeneszerzők és műveik között, sőt azokat a népzenei hatásokat is feltárják, amelyek a különböző alkotásokban kimutathatók Bartóknál éppúgy, mint Kurtágnál.
    
Rohmann Ditta hétéves kora óta csellózik. 1995-ben vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Kertész Ottó és Perényi Miklós növendéke volt. Számos nemzetközi mesterkurzuson vett részt (IMS Prussia Cove, Kronberg Meisterkurse, Encuentro y Academia de Santander, Luzerner Meisterkurse, Internationale Bachakademie Stuttgart).
    
Hlavacsek Tihamér zongoraművész 2003-ban debütált a New York-i Carnegie Hallban. Számos hazai és nemzetközi zongoraverseny első helyezettje (többek között Földes Andor, Gandolfi). A budapesti Bartók Konzervatórium és a Zeneakadémia hallgatója volt, majd a Yale University-n szerzett mesterdiplomát Frankl Péter osztályában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés