bezár
 

art&design

2009. 06. 08.
Bezárt a gyomaendrődi nyomdaipari múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bezárt a gyomaendrődi nyomdaipari múzeum Bezárta kapuit Magyarország és Közép-Európa egyetlen nyomdaipari múzeuma Gyomaendrődön - írta a Békés Megyei Hírlap hétfőn.

prae.hu

A múzeum 1970-ben nyílt meg Kner Imre egykori szülőházában. Itt őrzik azokat a relikviákat, melyek betekintést engednek a gyomai tipográfia történetébe az 1882-es alapítástól kezdve napjainkig. Évszázados papírvágó gépek, régi báli meghívók, könyvdíszek kalauzolják vissza a látogatókat a nyomdászat hőskorába.
    
A múzeum tulajdonosa, a Gyomai Kner Nyomda Zrt. gazdasági okokkal magyarázta a bezárást. Mint Fazekas Péter, a cég vezérigazgatója elmondta, a válság náluk is érezteti hatását, ezért nem létszámcsökkentéssel takarékoskodnak, hanem azokat a tevékenységeket építik le, amelyek nem tartoznak szorosan a termeléshez.
    
A nyomdaipari társaság mindazonáltal nem kívánja megszüntetni a múzeumot, keresik azt a megoldást, amellyel hosszú távon is biztosítani lehet az intézmény működését. Ebben számítanak a város és az idegenforgalomban érdekelt szervezetek támogatására.
    
Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere szerint fontos a múzeum, ezért felajánlották a társaságnak, hogy biztosítják a nyitva tartáshoz szükséges személyi feltételeket, azaz önkormányzati alkalmazásba veszik a múzeum vezetőjét. A részvénytársaság ezt azonban nem fogadta el, azt kérték, hogy évi hatmillió forinttal járuljon hozzá az önkormányzat a fenntartáshoz. Ezt viszont nem tartja megfelelő megoldásnak a város első embere, de a tárgyalásokat mindenképpen folytatni kívánják - olvasható a Békés Megyei Hírlap hétfői számában.




nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés