bezár
 

film

2009. 06. 13.
Miskolc Meets Hollywood
Avagy: Miskolc és Hollywood találkoznak a CineFesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A CineFest Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja kezdettől fontosnak tartja azt, hogy a fiatal filmesek munkái mellett a filmtörténet nagyjai előtt is tisztelegjen. Teszi ezt azért is, mert Miskolc és környéke kiemelkedő filmesek szülőhelye.

Itt, a város közelében fekvő Tolcsván született Fuchs Vilmos, aki később Amerikában William Fox néven lett világhírű. Ricsén látta meg a napvilágot Hollywood egyik alapítója, a stúdiórendszer és a sztárszisztéma egyik atyja, Adolph Zukor. Ő alapította a legendás Paramount Picturest, és túlzás nélkül állíthajuk: alapvető szerepe volt a 20. (és 21.) századi ember tudatának formálásában. Miskolcon született az Oscar-díjas Emeric Pressburger, a brit filmipar egyik emblematikus művésze is.

2007-ben a város és a fesztivál emléktáblát állított Pressburger szülőházán, a CineFest egyik fődíját is a forgatókönyvíróról nevezték el, 2008-ban a nagysikerű, teltházas "Nem elég magyarnak lenni" workshopból pedig sokat tudhattak meg az érdeklődők a filmtörténet borsodi származású nagyjairól.

2009-ben a tervek szerint - a Filmvilággal együttműködve, a legjobb hazai filmtörténészek közreműködésével - a CineFest konferenciát rendez Pressburger életéről és műveiről. Filmjeit - melyet alkotótársával, Michael Powell-lel jegyez - olyan rendezők tisztelik, mint Martin Scorsese, aki saját költségén újítatta fel az idén Cannes-ban újra nagy sikerrel bemutatott A vörös cipellőket (The Red Shoes), Francis Ford Coppola, aki többször idézett a Blimp ezredesből (The Life and Death of Colonel Blimp), vagy Steven Spielberg, akinek a 49-es szélességi fok (49th Parallel) az egyik kedvenc filmje.

És ezzel még korántsem teljes a névsor, hiszen a nagyapjáról, Emeric Pressburgerről Miskolcon portréfilmet készítő Kevin Macdonald is kötődik a városhoz, továbbá a Michael Clayton című George Clooney-filmmel világhírűvé vált Tony Gilroy édesanyja is miskolci. Az Oscar-díjas Macdonald egyébként legújabb filmjét, a Russell Crowe és Ben Affleck főszereplésével készített A dolgok állását (State of Play) együtt írta Gilroy-jal. Gilroy jelezte: szívesen eljönne szeptemberben Miskolcra a CineFestre...

CINEFEST MISKOLC - FIATAL FILMESEK NEMZETKÖZI FESZTIVÁLJA
2009. szeptember 11-20. / September 11-20, 2009
www.cinefest.hu

prae.hu


nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés