bezár
 

színház

2009. 06. 07.
Lélektánc - turnéra indul Bozsik Yvette produkciója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz előadásos országjáró körútra indul vasárnaptól a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport mozgáskorlátozott, vak és ép táncosokat együtt szerepeltető, az előítéletek felülvizsgálatára késztető, Lélektánc című táncelőadása - tájékoztatta az MTI-t a produkció koreográfus-rendezője.

Szkéné színház

Mint Bozsik Yvette elmondta, az előadás eredetileg az esélyegyenlőség jegyében rendezett 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztiválra készült Zimányi Zsófia felkérésére, majd a Veszprémi Kortárs Táncfesztiválon léptek fel vele, ahol a fődíjat is elnyerték. A közönség ezt követően csupán két alkalommal láthatta a Lélektáncot a budapesti Millenárison, az itt készített felvételt a tervek szerint a Magyar Televízió is bemutatja.
   
 "Nagyon izgalmas volt a próbafolyamat, a darab tulajdonképpen közös improvizáláson keresztül jött létre. Mikor összeálltak a különböző improvizációs halmazok, ezekből választottam ki, hogy mi kerüljön az előadásba" - szólt az alkotás folyamatáról Bozsik Yvette.
    
Mint megjegyezte, nem a szokványos munkamódszerrel dolgoztak: "nem lehetett egy előre elkészített koreográfiát követni, hiszen például egy vak táncosnak nehezen tudom megmutatni a mozgásokat, bár azért a Vakvagányok című film után volt már némi ismeretem ezügyben".
    
A Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas táncművész hangsúlyozta: az előadásnak fontos társadalmi üzenete van, de mégis elsősorban művészi produktumnak tartja.
    
Bozsik Yvette elmondása szerint a turné anyagi hátterének biztosítását egy nagy kozmetikai cég vállalta fel alapításának 100. évfordulóját ünnepelve, de ennek a támogatásnak köszönhető az is, hogy a fogyatékkal élők ingyen tekinthetik meg az előadásokat.
    
A turné a június 7-i szegedi fellépéssel kezdődik, a következő állomások Szombathely (június 10.) és Szolnok (június 13.) lesznek, majd novemberig többek között Pécsett, Debrecenben, Miskolcon és a Millenárison tekinthető meg az előadás.
    
Bozsik Yvette munkatársai Bóta Ildikó mozgásterapeuta, a Tánceánia Együttes vezetője és Iványi Marcell filmrendező voltak, a produkcióhoz a svájci Jean-Philippe Heritier komponált zenét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés