bezár
 

art&design

2009. 06. 06.
Szilárd Klára sivatagi témájú képei Szentendrén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szilárd Klára képzőművész sivatagi festményeit és A sivatag című, háromnyelvű - francia, magyar és angol - kötetét mutatják be szombaton az ünnepi könyvhét keretében Szentendrén, a Léna Művészeti Szalonban.

prae.hu

Szilárd Klára 43 évig élt és dolgozott Izraelben, ahol beleszeretett a kősivatagba, amely nagyrészt amorf kövekből áll. Ahogy elmondta, nagyon sokszor 7-8 napos csoportos túrát tett terepjárón képzett vezetőkkel, így beutazta szinte az egész Sínai-félszigetet és a sivatag szerelmese lett, pedig a sivatag rendkívül veszélyes, tele van sárga skorpióval, nagy az eltévedés és a vízhiány miatti kiszáradás veszélye. Arra a kérdésre, hogy ezek tudatában miért vállalta az utakat, azt mondta, hogy "az imádat legyőzi a félelmet."
    
"A sziklasivatag tele van olyan formákkal, amelyekbe az ember sok mindent beleképzelhet és fantasztikus színekben játszik" - mondta a művésznő. Homokdűnés sivatagban is járt és festette is, de
Izraelben főleg kősivatag van. Alkotói módszeréről elmondta, hogy a helyszínen ceruzavázlatokat készített, majd otthon a műteremben olajjal vászonra festette a képeket.
    
A szentendrei régi művésztelepen található kis galériában kilenc sivatagi témájú alkotása lesz látható június 21-ig.
    
Szombaton a galériában bemutatják Szilárd Klára A sivatag című kiadványát, amelyet Franciaországban adtak ki francia, magyar és angol nyelven. Lovag Zsuzsa régész, művészettörténész ismerteti a kötetet, amelynek bevezető szövegét Nicole Lamothe francia műkritikus írta.
    
Lovag Zsuzsa elmondta, hogy a könyvben 40 kősivatagi tájképet talál az olvasó a művész izraeli korszakából. Emlékeztetett rá hogy Szilárd Klára közben sokat dolgozott Párizsban is, s így képein a sivatagi sziklák közül kinőnek a párizsi házak, a száraz, töredezett talajból pedig a párizsi kandeláberek. Szürrealista, sokszínű képeket lát az érdeklődő - tette hozzá.
   
A művészettörténész megjegyezte, hogy két ceruzarajz is található a kötetben, ezek Szilárd Klára újabb törekvéseit jelzik, nevezetesen, hogy a sivatag kövei közül kezek, lábak nyúlnak ki, az egyik címe Tiltakozás, a másiké Lábnyomok.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés