bezár
 

irodalom

2009. 06. 06.
Milan Kundera cseh író rangos francia életműdíjat kap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Párizsban élő Milan Kundera cseh író kapja idén életműve elismeréséül a Francia Akadémiához tartozó Cino del Duca Alapítvány díját.

prae.hu

A díjat korábban olyan neves személyiségeknek ítélte oda egy francia akadémikusokból és más tekintélyes személyiségekből álló 14 tagú testület, mint Václav Havel, korábbi cseh elnök, Jean Anouilh francia drámaíró vagy Andrej Szaharov orosz író.
    
Az 1967-ben elhunyt olasz kiadó, Cino del Duca felesége, Simone által 1969-ben létrehozott alapítvány nemzetközi díja 300 ezer eurós (86 millió forint) pénzjutalommal jár. Az elismerést évente adják át kiemelkedő művészi vagy tudományos művek alkotóinak, akiknek munkássága tükrözi a modern humanizmust. Az alapítvány emellett ösztöndíjakat is biztosít tudósok, művészek és írók számára.
    
A 80 esztendős Kundera a kommunizmus eszméi iránti kezdeti lelkesedés után az 1960-as években a cseh reformkommunisták táborához csatlakozva a szocialista rendszer legélesebb kritikusa lett. Ez a hang szólal meg első, megjelenése után betiltott Tréfa című regényében is. Az író a hetvenes években távozott hazájából, és Párizsban telepedett le.
    
Franciaországban látott napvilágot többek között A lét elviselhetetlen könnyűsége című regénye is 1982-ben, amelyből később film készült Daniel Day-Lewisszal a főszerepben. Nagy hatású regényein kívül verseskötetei, drámái és esszékötetei is megjelentek az utóbbi négy évtizedben.
    
Tavaly a diktatúrák korszakait kutató cseh intézet (USTR) olyan jelentést hozott nyilvánosságra, amely szerint Kundera a kommunista rendőrség besúgója volt. Az író hazugságnak és "gyilkossági kísérletnek" nevezte az információt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés