bezár
 

színház

2009. 06. 05.
Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mohácsi János Moliere-átiratával, a Moliere után: A képzelt beteg című vígjáték előadásával megkezdődött a IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön.

Szkéné színház

"Egy nemzet kulturális politikája, stratégiája csak akkor találhat jó irányokat, ha a művészet és a hivatal emberei között összhang van" - jelentette ki Balogh Gyula, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára az előadás előtt mondott megnyitó beszédében.
    
Kifejtette: a kultúra hivatalnokainak, szervezőinek, politikusainak elsődleges feladata, hogy a művészek számára biztosítsák az alkotói munkához szükséges biztonságot, szabadságot, a művek továbbélésének feltételeit.
    
Balogh Gyula emlékeztetett arra, hogy az idei fesztivált már akkor rendezik meg, amikor életbe lépett az előadóművészeti törvény, amelyben a különböző szakmai ágak képviselői a biztonságosabb és kiszámíthatóbb működés garanciáját látják. Úgy vélte, mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a színházi szakma és a kulturális politika képviselői összhangban, folyamatos párbeszéd során dolgozták ki a törvény koncepcióját.
    
A szakállamtitkár értékelése szerint a POSZT jó példája a helyi és a központi erők összefogásának, megrendezésében nem játszik szerepet pártállás vagy politikai vonzalom.
    
A szakállamtitkár az idei POSZT-ot a rekordok fesztiváljának nevezte, mert szerinte a találkozónak soha ennyi versenyelőadása, egyéb programja, helyszíne nem volt még.
    
A magyar színházi világ legnagyobb eseményeként számon tartott tíznapos fesztivál versenyprogramjában idén minden eddiginél több, tizennyolc produkció szerepel, melyeket Janisch Attila filmrendező választott ki száznyolcvan általa szemlézett hazai és határon túli előadás közül.
    
A közönséget harminchét helyszínen több mint kétszáz úgynevezett off-programra, azaz koncertekre, kiállításokra, közönségtalálkozókra várják.
    
A rendezvénysorozat iránt töretlen az érdeklődés: a versenyprogram előadásai telt ház előtt zajlanak majd, több produkcióra a jegyek már május 5-én, a pénztárnyitást követő húsz percen belül elfogytak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy ötvenezer látogatót vonz, és nemcsak a rendezvényhelyszínek, hanem a szállodák és éttermek is megtelnek vendégekkel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés