bezár
 

építészet

2009. 06. 05.
Lebontatnák a romániai Ördögkút kastélyát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lebontatná a romániai ördögkúti (Treznea) Bay-kastélyt a Szilágy megyei község önkormányzata, ugyanis a helyi polgármester szerint a település lakosai "nem nézik jó szemmel" a műemlék épületet, amely "a magyar honvédek 1940-ben elkövetett mészárlására emlékezteti őket".

prae.hu

Az elöljáró szerint a kastély elhelyezkedése gátolja a település fejlesztését, ugyanis a helyén orvosi rendelőt, lakásokat és egy modern sportkomplexumot építenének - írja a Krónika című kolozsvári lap hírportálján.
   
"A kastély jelenleg romhalmaz, veszélyforrás és fertőző góc a falu kellős közepén. A helyi lakosok, akik szemtanúi voltak az 1940-es atrocitásoknak – amikor a horthysták meggyilkoltak 86 falubelit –, illetve utódaik nem nézik jó szemmel a háborús bűnössé nyilvánított Bay Ferenc egykori birtokát" – közölte Ionel Stanciu ördögkúti polgármester. Ezért az ingatlan visszaminősítését kérték a román művelődésügyi minisztériumtól, hogy azt le lehessen bontani. Ezzel a Szilágy megyei kulturális igazgatóság szakreferense nem ért egyet, szerinte az ingatlant inkább restaurálni kellene.
    
Szabó Bálint építőmérnök, műemlékvédő szakember a Krónikának elmondta, hogy műemlék épületet csak akkor lehet visszaminősíteni vagy törölni a védett épületek listájáról, ha a kezdeményező szakvéleménnyel bizonyítja, hogy életveszélyes állapotban van, vagy ha művészettörténészek igazolják, hogy nem rendelkezik azokkal az értékekkel, amelyek alapján műemlékké nyilvánították.
    
A 19. század közepén, neoromantikus stílusban épült kastély két épületszárnyból áll, amelyeket a velencei Sóhajok hídja mintájára épült átkelő köt össze. Az ingatlant 1944-ig a Bay-család birtokolta. A második világháború után a helyi termelőszövetkezethez került, majd évtizedekig üresen állt. Mivel több mint fél évszázada nem végeztek rajta karbantartási munkálatokat, a kastély egy része 2003-ban leomlott, és az épületegyüttes maradéka is nagyon romos.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés