bezár
 

art&design

2009. 06. 04.
Kiállítás Latinovits Zoltán tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Latinovits Zoltán otthon és a színpadon fotókon, filmen, színészbulin nótázva - mindez látható és hallható azon a kiállításon, amely Gyászunk a színészkirályért címmel nyílik csütörtökön Budapesten, a Várnegyed Galériában.

prae.hu

Szigethy Gábor irodalomtörténész - aki a tárlatot megnyitja - elmondta, hogy a kiállítás címe Latinovits Zoltán (1931-1976) halálának napjára, június 4-re utal. A Budavári Önkormányzat szervezésében, az általuk fönntartott galériában ő és a felesége, Gábor Júlia - aki Ruttkai Éva lánya - saját gyűjteményét állítja ki - árulta el az irodalomtörténész.
    
Teljes egészében látható lesz a tárlaton Keleti Éva fotóművész 1971-ben készített sorozata, amelyet a színészpár, Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva otthonában készített. Ezekből a fényképekből eddig csak néhány darabot ismerhetett a közönség, de most összesen 20 fotó - 18 fekete-fehér kép és két, színes diáról készült, 70-szer 100 centiméteres nagyítás - lesz látható a galériában.
    
Ezenkívül sok film- és színházi kép lesz a falakon, valamint Szigethy Gábor Sírás után: Latinovits című dokumentumfilmjét is levetítik. A színészkirály hangja is hallható lesz magnetofonról, amint egy színészbulin nótázik: a "Fizetek, Főúr! Volt egy feketém" című Seress Rezső-sanzont énekli.
    
Különlegesség lesz az az ikon, amelyet Latinovits saját rendezéséhez, Gorkij Kispolgárok című darabjához maga festett 1973-ban Veszprémben, Molnár Péter díszlettervezővel közösen. Az ikon mellett az előadás hangfelvételéből is lehet majd hallani részleteket.
    
A Vígszínház 1971-es Pirandello IV. Henrik című előadásának díszletelemét, egy festményt is kiállítanak, Latinovits mint IV. Henrik látható a képen.
    
Latinovits Zoltán Halálának napja egybeesik Trianon napjával, ezért kiállítják azt a menükártyát is, amelyre 1970-ben a San Sebastian-i filmfesztiválon magyarázatképpen lerajzolta Magyarország megcsonkítását. A filmmustrán az Utazás a koponyám körül című filmben nyújtott teljesítményéért megkapta a legjobb férfialakítás díját.
    
Szigethy Gábor megemlítette, hogy Latinovits Zoltán építészhallgató korából származó jegyzetfüzetét, amely nyílászáró tervrajzait tartalmazza, szintén kiállítják.
    
A Latinovits-kiállítás július 11-ig tart nyitva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés