bezár
 

építészet

2009. 06. 04.
Tervpályázat a szombathelyi Weöres Sándor Színház új épületére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szombathelyi önkormányzat meghívásos tervpályázatot írt ki a helyi Weöres Sándor Színház új épületének tervezésére, valamint a környezetének rendezési tervére; a pályaművek díjazására és megvételére bruttó 31 millió forint áll rendelkezésre, a felhívás a Közbeszerzési Értesítő szerdai számában jelent meg.

prae.hu

Az önkormányzat öt építészirodát hívott meg a tervpályázatra. Ezek a következők: a budapesti Zsuffa és Kalmár Kft., az Építészkohó Kft., a Kertész Építész Studió Kft., továbbá a budakeszi Fernezelyi, Basa Iroda Kft. és a budaörsi Sztájl Vizuális Alkotó Bt.
    
A városi önkormányzat a Weöres Sándor Színház új épületét önálló intézményként a Március 15. téren kívánja elhelyezni, a korábban lefolytatott építészeti ötletpályázat alapján. A feladat a színház épületének, valamint a tömb és a csatlakozó közterületek megtervezése. A színház a tömb déli részén található SZTK épület, a Távhő épület, valamit a két magántulajdonú épület esetleges bontásával felszabaduló területre épül. A nagyterem befogadóképessége a pályázat szerint mintegy 400 fő lesz.
    
A részvevőknek június 11-ig 60 ezer forintért meg kell vásárolniuk a tender dokumentációt.
    
Az elbírálás szempontjai közül az építészetiek a következők: a városszerkezetbe, környezetbe illesztés minősége, a funkcionális kialakítás, és az épület kulturális tartalma. A megvalósíthatósági szempontok közé tartozik a gazdaságosság, valamint egy energiatakarékosan üzemeltethető épület létrehozása.
    
A 11 tagú bírálóbizottságban szerepel Ipkovich György polgármester, Jordán Tamás színházigazgató és több építész.
    
A kiíró november 25-ig hirdet eredményt. A pályaművek díjazására és megvételére bruttó 31 millió forint áll rendelkezésre. A díj legnagyobb összege bruttó 15 millió forint, a megvétel legkisebb összege bruttó 1 millió forint.
    
A szombathelyi Weöres Sándor Színház jelenleg a volt Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) épületében működik. A HEMO-t hamarosan átépítik, átmenetileg a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ szolgál majd játszóhelyül.
    
Szombathely városa korábban az első körben 1 milliárd forintos, a második körben pedig 850 millió forintos kormányzati támogatást kapott egy új kőszínház építésének előkészítésére, a gazdasági válság miatt azonban a 6-8 milliárd forintos beruházás megvalósítására saját erő hiányában tíz éven belül nincs reális lehetőség.
    
Zöld utat kapott viszont az a szombathelyi elképzelés, hogy a leendő új színházépület előkészítésére szánt összeget a jelenlegi ideiglenes játszóhely, a Helyőrségi Művelődési Otthon épületének átépítésére fordítsák.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés